Chișinău (Republica Moldova): Festivalul internaţional de poezie „Renata Verejanu”, ediția I


Academia Europeană a Societății Civile, autorul proiectului, în parteneriat cu Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, Primăria municipiului Chișinău și Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova, organizează Festivalul Internațional de Poezie „Renata Verejanu”, care se adresează tuturor îndrăgostiților de poezie, indiferent de vârstă, naționalitate, țara de reședință, limba vorbită, religie etc. Cei care doresc să participe la prima ediție (instituțiile de învățământ, bibliotecile, centrele de cultură etc.) trebuie să facă demers către organizatori.

Fiecare persoană poate participa la cel mult două secțiuni: 1. Poezie proprie – autori care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor participă cu câte trei texte, creaţii personale nepublicate (în format electronic sau hârtie) până la data participării în concurs; 2. Eseu critic – participă elevi, studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori, jurnaliști, cercetători, care prezintă texte de câte două pagini (format A4, Times New Roman, 12) de analiză a creației (sau a unor texte de) Renata Verejanu, eseu nepublicat (în format electronic sau hârtie) până la aceeași dată; 3. Recital de poezie din creația poetei Renatei Verejanu – declamatorii recită un poem (pledoarie etc.) maximum 3 minute; 4. Creație muzicală. Compozitorii prezintă cântece pe versuri de Renata Verejanu; lucrarea poate fi în limba pe care o posedă interpretul/compozitorul (maximum 3 minute). Jurizarea se va efectua pe categoriile de vârstă: Categoria I – până la 14 ani; Categoria  a II-a – între 15-25 ani; Categoria a III-a  – peste de 25 ani.

Faza locală – între 1 martie 2014 și va dura până la 20 aprilie 2014. Instituţiile doritoare de a participa în concurs înștiințează organizatorii și desfășoară etapa locală. Se vor califica pentru faza următoare 3 autori de poezie, 3 declamatori şi 3 autori cu câte un eseu de la fiecare instituție participantă. Listele cu câştigătorii vor fi expediate la organizatorii Festivalului, până la 1 mai 2014. Faza județeană – se va desfăşura în intervalul 1 aprilie – 25 mai 2014, respectând secţiunile şi categoriile. Laureaţii fiecărei secţiuni se vor califica pentru faza finală. Materialele (poezii și eseuri) câştigătoare la faza raională/municipală, însoțite de un CV al participantului și 1-3 poze color, vor fi trimise pentru etapa finală, în format electronic, specificând: Concursul Internațional de Poezie „Renata Verejanu”, pe adresa de e-mail: festivalnationalrv@gmail.com.

Cei care se vor înscrie la secțiunea compozitori vor evolua direct în etapa finală. Poeziile și eseurile celor care vor intra în faza finală vor fi editate în volum antologic. Festivalul va oferi câte trei premii pentru fiecare secțiune și Trofeul Festivalului. Termenul limită de primire a materialelor este 25 mai 2014.

În perioada iunie-august, organizatorii vor publica Antologia ce va cuprinde textele laureaţilor. Cartea va fi promovată în cadrul Salonului Internațional de Carte, la alte evenimente importante, organizate de Academia Europeană a Societății Civile și partenerii. Informații la  tel. 022  226675 sau 068582011, http://festivalnationalrv.blogspot.com

 

Motivația lansării Festivalului Internaţional de Poezie „Renata Verejanu”

 

De peste un sfert de veac, poeta Renata Verejanu are, săptămânal, întâlniri cu semenii săi îndrăgostiți de poezie. Mulți dintre elevi, studenți, părinți, profesori au mărturisit că timpul de azi și spațiul în care trăiesc este inundat de mii de cluburi de noapte, cazinouuri, discoteci prin subsoluri, saune etc., toate pline de alcool și droguri… Și doar 1-2 festivaluri de poezie. Aceasta a fost un imbold de a lansa un nou festival de poezie. Un motiv autentic este și acela că, prin întreaga sa activitate artis­tică, Renata Verejanu s-a dovedit a fi un neobosit promotor al valorilor autentice, a creat o adevărată şcoală de poezie pe parcursul unui sfert de veac cu Cenaclul „Grai Matern” (sărbătorit recent la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”), sunt cunoscute în lume și au devenit tradiţie mai multe din proiectele sale de promovare a tinerelor talente (Festivalul-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii „Micul Prinţ”, Revista „Micul Prinț”, Balul „Micului Prinț”, Conferința Transfrontalieră a Tinerilor, Lecția Deschisă  EU AM DREPTUL, Întâlniri de Elită, Ziarul „Copiii Europei”, Asambleea în Deplasare a Tinerilor, Marșul Voluntarilor pentru Drepturile Omului, Caravana Culturii Păcii și Non-Violenței, PAS – Proiectul „Alternativa Societății” etc.), iar opera poetică a Renatei Verejanu e foarte puțin promovată, mai ales în mediul şcolar și universitar.

N.R.: În fotografie, poeta Renata Verejanu, în 30 martie 2012, la Urziceni (Ialomița), invitată de scriitorul George Călin la «Zilele Nichita Stănescu»