Chimistul Cristian Manea a câştigat argintul la săritura în înălţime


Lelioara Alexandrescu: „Puteam câştiga alte două medalii dacă Rareş Toader era lăsat să concureze”

 

În zilele de 15 şi 16 februarie, în Sala „Lia Manoliu” din Bucureşti au avut loc Campionatele Naţionale de Atletism, categoriile seniori şi tineret. La concurs au fost prezenţi 295 de atleţi (184 la masculin, 111 la feminin), reprezentând 78 de cluburi din întreaga ţară. Deşi trebuia să participe cu doi sportivi, CS Chimia Râmnicu Vâlcea a fost reprezentată doar în proba de săritura în înălţime, prin Cristian Manea. Acesta s-a pregătit foarte bine pentru concurs, obţinând medalia de argint la tineret, cu o săritură ce a măsurat fix doi metri.

Celălalt sportiv vâlcean ce ar fi trebuit să fie prezent în Capitală, Rareş Toader, nu a primit acceptul oficialilor FR Atletism pentru a concura. Aceştia au dorit să îl menajeze pe specialistul probei de aruncarea greutăţii pentru a evita o posibilă accidentare. Juniorul din Călimăneşti aruncă în probele destinate vârstei sale cu o bilă metalică cu greutatea de 5 kilograme. Dacă ar fi fost lăsat să concureze la seniori, elevul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” ar fi trebuit să arunce cu o bilă ce cântăreşte nu mai puţin de 7,2 kilograme, iar riscurile producerii unei accidentări erau destul de mari.

 

Săptămâna viitoare, speranţe la aur şi la un nou record naţional

 

Referitor la această situaţie, mai rar întâlnită în lumea atletismului, directorul adjunct al CS Chimia Râmnicu Vâlcea, Lelioara Alexandrescu, ne-a declarat: „Doar Cristian Manea a concurat la Bucureşti. El a câştigat medalia de argint la tineret, în proba de săritura în înălţime. Îmi pare extrem de rău pentru faptul că Rareş Toader, chiar dacă e junior, nu a fost lăsat să concureze la tineret şi seniori. Puteam câştiga alte două medalii dacă el concura. La tineret luam sigur aurul, iar la seniori puteam spera la argint. Cel care a câştigat la seniori a aruncat 19 metri, iar pe locurile doi şi trei au venit sportivi care au aruncat numai 15 metri. Rareş a aruncat şi 16 metri cu bila de la seniori. Deci putea lua o medalie şi acolo. Asta este, nu mai avem ce face acum. Îmi pare foarte rău. Am vorbit şi cu bunicul lui Rareş, antrenorul Aurel Berbece. A fost dezamăgit şi el. Ne aşteptam să ne lase de la federaţie să partici­păm (…) Acum, îi înţeleg şi pe cei de la federaţie. Ei au ca obiectiv obţinerea unei medalii în proba de aruncarea greutăţii la Olimpiada de juniori din China. Rareş are toate şansele să obţină acolo o medalie. Şi este important să fie sănătos. Dacă ar fi concurat la Bucureşti în proba de aruncarea bilei seniori, trebuia să arunce cu o greutate de 7,2 kilograme. Bila cu care aruncă el de obicei, în campionatele de juniori, destinate vârstei lui, are numai 5 kilograme. Desigur că îi era mai greu cu cea de 7 kilograme şi, Doamne fereşte, o accidentare ne-ar fi trebuit acum!”

Lelioara Alexandrescu ne-a mai comunicat faptul că, la finalul acestei săptă­mâni, tot în Bucureşti, va avea loc Campionatul Naţional destinat juniorilor I. Rareş Toader va putea concura cu certitudine, iar aşteptările sunt foarte mari. „Urmează Campionatele Naţionale de juniori I. Acolo, Rareş va putea concura fără probleme. Ne aşteptăm ca el să câştige medalia de aur. Poate chiar să depăşească recordul naţional la această categorie. Ştim cât de mult se pregăteşte şi credem că poate de­păşi acel record”, a încheiat optimistă antrenoarea Alexandrescu.