CEZ VÂNZARE avertizează: numărul tentativelor de FRAUDĂ ONLINE și MAILURI ÎNȘELĂTOARE a crescut la nivel național


Furnizorul de energie electrică și gaze naturale CEZ Vânzare își îndeamnă clienții să rămână #CEZinformați și precauți în fața unor eventuale fraude online de tip phishing.
Aceste acțiuni pot fi inițiate de către terți în numele organizației și pot viza obținerea de date personale, parole ale conturilor de client sau plata unor facturi prin accesarea unor link-uri/ trimiterea unor mailuri înșelătoare.

 

Cum recunoașteți tentativele de phishing?

 

  • Verificați cu atenție adresa de e-mail a expeditorului;
  • Nu luați în considerare și nu accesați link-uri de la adrese de e-mail, transmise în numele CEZ Vânzare, care nu au extensia @cez.ro și @cezinfo.ro;
  • Evitați deschiderea atașamentelor dacă nu sunteți siguri de conținutul acestora. Plasați cursorul peste link-urile suspecte, înainte de a da click pe ele, urmărind ca adresa URL a link-ului/ link-urilor în cauză să corespundă cu descrierea acestuia;
  • Evitați introducerea datelor cu caracter personal sau efectuarea plăților în pagini nesecurizate. Plata facturilor emise de furnizorul CEZ Vânzare poate fi efectuată online doar prin intermediul platformei My CEZ, metodă securizată.

Canalele cel mai des utilizate în cazul fraudelor online sunt email-urile sau sms-urile care conțin mesaje alarmante cu îndemnuri de a accesa link-uri și de efectua plăți în termene scurte.

 

Cum procedați când primiți un mesaj/ email suspect?

 

Cea mai sigură măsura de prevenire a unei posibile fraude online este să nu dați curs recomandărilor din astfel de mesaje.
Pentru a anunța orice tentativă suspectă, furnizorul de energie electrică și gaze naturale CEZ Vânzare le recomandă clienților săi să folosească unul din următoarele canele de comunicare:

  • Info Linia CEZ – 0251 929, disponibil şapte zile pe săptămână, în intervalul orar 08.00 – 20.00;
  • Chatul cu un consultant CEZ Vânzare. Chatul online, implementat de furnizorul CEZ Vânzare pe websiteul https://www.cezinfo.ro/este disponibil luni – vineri, în intervalul orar 08.00 – 16.00;
  • Formularul online de înregistrare a sesizărilor accesând https://www.cez.ro/ro/sesizari-form
  • Prin corespondenţă scrisă la adresa de e-mail cez_crc@cez.ro.

Vă recomandăm ca în cazul sesizărilor transmise online către CEZ Vânzare privind emailurile suspecte, să atașați mesajul suspect, pentru a se putea vizualiza și header-ul acestuia.
• Direcţia Comunicare şi Marketing CEZ România