Cercetașii vâlceni, parteneri ai școlilor din Râmnic


Recent, a fost avizat de către conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea parteneriatul educaţional încheiat între Centrul local „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României” şi mai multe unităţi de învăţământ din municipiu. Astfel, cercetaşii vor derula, în anul şcolar 2015-2016, împreună cu elevii şi cadrele didactice ale Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” şi şcolile gimnaziale „Take Ionescu”, „I.G.Duca”, nr.5, „Anton Pann” şi nr.10 proiectul intitulat „Cercetăşia – propunere de activitate extraşcolară şi alternativă pentru petrecerea timpului liber de către copii şi tineri”. Important de remarcat este faptul că proiectul la care facem referire este unul cu extensie şi la alte unităţi de învăţământ din județ.

Ce presupune un proiect de cercetășie?

Primele activităţi din cadrul proiectului s-au desfăşurat încă din luna octombrie, el constând în acţiuni de promovare a sistemului şi metodei de educaţie cercetăşească, a Mişcării Cercetaşilor şi a Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”. Urmarea acestora a fost primirea în organizaţie a peste 50 de elevi de clasele a V-a şi a IX-a, aspiranţi la cercetăşie. Ei s-au alăturat noii unităţi de temerari (10-14 ani) – „Cassiopeea” şi mai vechii unităţi de exploratori (14-18 ani) – „Antares Alpha Scorpiu”.
În cadrul proiectului cercetaşii vor desfăşura împreună cu unităţile de învăţământ şi alte activităţi, așa cum ar fi cele de educaţie ecologică, acţiuni sociale, educaţie privind drepturile şi libertăţile, proiecte comunitare etc.