Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

17 septembrie 2021

Ceasul rău


Campaniile poliţiştilor în şcoli continuă

În penultima săptămână a anului şcolar 2012/2013, poliţiştii din cadrul IPJ Vâlcea desfăşoară activităţi de prevenire destinate elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiu. În perioada 10-14 iunie sunt programate întâlniri cu elevii din următoarele unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab”, Grupul Şcolar „Nicolae Pleşoianu”, Grup Şcolar „Ferdinand I” şi Şcoala Generală nr. 13.

Poliţiştii au „descins” în şcolile „Anton Pann” din Ostroveni şi „Justinian Marina” din Olăneşti

• totul pentru a-i învăţa pe elevi lucruri esenţiale despre siguranţa rutieră

Accidentul rutier reprezintă una dintre cele mai grave forme de vătămare înregistrate la nivel mondial, conform rapoartelor internaţionale şi a datelor statistice înregistrate. După  malformaţiile congenitale şi maladiile care depind în mică măsură de opţiunea de viaţă a fiecărui copil sau tânăr, accidentul rutier se manifestă ca următoarea cauză ce determină mortalitatea în rândul tinerei generaţii din cauza absenţei unor abilităţi primare de auto-siguranţă.

Flagelul insecurităţii  rutiere în rândul copiilor şi tinerilor este rezultanta unui fenomen complex din punctul de vedere al aspectelor incumbate:

-mediul fizic nesigur determinat, în principal, de o infrastructură perimată;

-mediul social permisiv generat de absenţa informaţiilor relevante, de inconştienţă, de dezinteresul parental, de mediatizarea ,,negativă” a evenimentului rutier care încurajează un nou mod de promovare a imaginii personale;

-caracteristicile vârstei, fie că este vorba de limitări fizice impuse de vârstă, fie că este vorba de cele psihice sau sociale precum teribilism sau model parental.

În acest sens, un rol deosebit de important revine educaţiei rutiere, constituindu-se într-o componentă esenţială a educaţiei generale permanente, de la copiii de vârstă preşcolară la adulţii de vârsta a treia, având ca obiective şi finalităţi cunoaşterea şi aplicarea corectă a normelor şi reglementărilor privind circulaţia rutieră.

În judeţul Vâlcea, s-au înregistrat, în perioada 01.01.2012 – 09.05.2013, un număr total de 685 de accidente rutiere, în 132 dintre acestea fiind implicaţi copii cu vârste cuprinse între 1-18 ani (în calitate de pietoni, biciclişti, pasageri în autovehicule sau conducători auto). Cele 132 de accidente în care au fost implicaţi copii reprezintă aproximativ 20% din totalul accidentelor, urmările nefericite ale acestora fiind: 5 morţi, 52 răniţi grav şi 179 răniţi uşor. Arterele pe care s-au produs accidentele rutiere în care au fost implicaţi copii cu vârste cuprinse între 1 si 18 ani sunt: drumurile naţionale (53 accidente), drumurile judeţene (30 accidente), străzi (43 accidente) şi drumuri comunale (6 accidente).

În acest sens, Serviciul Rutier continuă activităţile de educaţie rutieră în şcoli. În această săptămână au fost desfăşurate ore de educaţie rutieră cu elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale  „Anton  Pann”  din  Rm. Vâlcea şi ai Liceului Tehnologic „Justinian Marina” din Băile Olăneşti. În cadrul orelor, cei prezenţi s-au familiarizat cu regulile elementare de circulaţie pe drumurile publice, atât în calitate de pietoni, cât şi atunci când utilizează bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Au fost purtate discuţii interactive, elevii putând viziona şi filmuleţe educativ–preventive pe aceste teme. Este foarte important ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se desfăşoare astfel de activităţi, cel mai eficient în cadrul unor opţionale de educaţie rutieră, cu obiective stabilite distinct pe cicluri gimnaziale.

După două luni de urmăriri, poliţiştii au identificat un bărbat căutat pentru furt calificat

Marţi, în jurul orei 13.00, poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Rurală Lăpuşata au identificat un bărbat de 32 ani, din comuna Lădeşti, urmărit general pentru punerea în executare a unui mandat de Arestare Preventivă. Pe numele bărbatului, magistraţii Judecătoriei Râmnicu Vâlcea au emis mandatul de arestare în data de 30 aprilie, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat. Bărbatul a fost identificat şi încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Vâlcea.

Un tânăr de 25 ani, acuzat că a furat bunuri în valoare de 400 lei dintr-o cabană

La începutul săptămânii, poliţiştii din Ocnele Mari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în perioada 28 februarie – 1 martie 2013, persoane necunoscute au pătruns prin efracţie într-o cabană şi au sustras mai multe bunuri, creând un prejudiciu de aproximativ 400 lei. În urma investigaţiilor efectuate, oamenii legii au stabilit faptul că principalul suspect de comiterea furtului este un tânăr de 25 ani, din oraşul Ocnele Mari. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat şi  în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Teama de concubinul mamei sale a alungat o tânără de acasă

Pe 11 iunie, poliţiştii din cadrul IPJ Vâlcea au fost puşi „pe jar” după ce, în urma unui apel telefonic, un cetăţean de 43 de ani din municipiul Râmnicu Vâlcea anunţa că, din data de 8 iunie, fiica de numai 17 ani a concubinei sale, domiciliată în comuna Fârtăţeşti, a plecat de acasă şi nu a mai revenit. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că mama minorei este plecată la muncă în străinătate, lăsând-o pe copilă în grija concubinului, iar pe fondul unei stării conflictuale, adolescenta a plecat fără să-i comunice acestuia locaţia spre care se va îndrepta. După ample cercetări efectuate de oamenii legii, minora a fost identificată pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, iar întrucât aceasta a refuzat să revină la domiciliu, a fost încredinţată reprezentanţilor D.G.A.S.P.C. Vâlcea, fiind instituţionalizată într-un centru de plasament.

Poliţiştii oferă toate asigurările referitoare la faptul că, în intervalul de timp în care minora a fost dată dispărută, tânăra nu a fost victima niciunei infracţiuni.

Razie printre prostituate! Valoarea amenzilor se ridică la 7.000 lei

Poliţiştii Secţiei Rurală nr. 2 din Milcoiu au efectuat marţi, 12 iunie, o amplă acţiune în vederea prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, accidentelor de circulaţie şi pentru identificarea persoanelor ce nu respectă prevederile legale pe linia circulaţiei pe drumurile publice. Cu această ocazie, oamenii legii au legitimat 15 persoane, dintre care 12 femei ce se fac vinovate de faptul că încercau să atragă bărbaţii dornici de a întreţine, contra cost, relaţii sexuale. Faţă de persoanele identificate s-a luat măsura sancţionării contravenţionale, conform prevederilor Legii nr.61/1991R., valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 7.000 lei.

Grupaj realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea

Poți comenta aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Uncategorized