Ceasul rău


Poliția vâlceană, locul 8 la „criminalitate”

Raportul Inspectoratului Jude­țean de Poliție atestă faptul că, la capitolul „infracționalitate sesizată”, volumul criminalității este de 2.951 infracțiuni la 100.000 de locuitori, situând instituția condusă de chestorul Ion Stoica pe locul 8 pe țară. Criminalitatea sesizată se află în scădere la toate categoriile de infracțiuni, IPJ Vâlcea situându-se pe locul 8 la nivel național față de 3, în perioada similară a anului trecut. Pe primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat 11.997 infracțiuni față de 13.820 în 2010, mai puțin cu 1.823, respectiv cu 13,2%. În ceea ce privește infracționalitatea contra persoanei (criminalitatea constatată), dacă anul trecut, în primele nouă luni, erau 1.545 de cazuri, anul acesta sunt 1.169, mai puțin cu 376, respectiv cu 24%.

hoti_1Activităţi de prevenire a furturilor la Băbeni

În ultima perioadă au fost sesizate la poliţie mai multe cazuri de furt din locuinţă, în special în oraşul Băbeni. Ca atare, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea prin Biroul de Analiză si Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii din  Băbeni au intensificat acţiunile de prevenire în acea zonă. Prevenirea furturilor din locuinţe reprezintă o prioritate in anul 2011, întrucât este genul de infracţiune care prin producerea ei creează o stare de nesiguranţa comunităţii, motiv pentru care poliţiştii din structurile mai sus amintite, la data de 02 noiembrie a.c. au desfăşurat o acţiune în oraşul Băbeni precum şi în zonele adiacente acestuia, “Valea Mare” şi “Romani”.

Cu prilejul desfăşurării acestei activităţi s-a încercat identificarea unui număr cât mai mare de cetăţeni care sunt incluşi în categoriile de persoane vulnerabile la astfel de infracţiuni, şi anume, persoanele vârstnice, persoane care locuiesc singure, persoane care în acea zonă au locuinţa de reşedinţă şi nu locuiesc permanent acolo, persoanele cu locuinţe aşezate intr-un mediu izolat, proprietarii de case aflate în construcţie şi care nu au încă modalităţi de protecţie a bunurilor. Poliţiştii au acţionat pentru prezervarea şi accentuarea climatului de siguranţă civică reuşind identificarea cetăţenilor care fac parte din astfel de categorii vulnerabile, punându-le la dispoziţie toate informaţiile necesare prin cele  400 de materiale informative distribuite şi prin discuţiile purtate cu aceştia referitoare la aspecte legislative ale infracţiunii de furt din locuinţe şi dependinţe. De asemenea, au fost adresate recomandări pentru prevenirea victimizării şi pentru protejarea si asigurarea locuinţelor, dependinţelor si bunurilor proprii, în scopul descurajării intenţiilor infracţionale .

politia_rutiera1Conducea un autovehicul pe drum public la vârsta de 15 ani

La data de 3 octombrie a.c., L.G. de 15 ani, conducea în comuna Păuşeşti Măglaşi, sat Valea Cheii, pe DJ 654, un autoturism marca Mercedes fără  a deţine permis de conducere (de altfel nu avea nici vârsta prevăzută de lege pentru a poseda permis de conducere). Pentru fapta comisă, pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal.

A fost identificat şi reţinut autorul unui furt produs în comuna Costeşti

La data de 30 octombrie, la ora 14.50, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Pietrari au fost sesizaţi de Gheorghe L. din comuna  vâlceană Costeşti cu privire la faptul că persoane necunoscute  au pătruns în locuinţă, de unde i-au sustras suma de 6500 lei. În urma verificărilor efectuate de poliţişti a fost identificat suspectul în cazul producerii furtului,  Daniel H. de 26 ani din comuna Costeşti. Acesta a recunoscut comiterea faptei, însă prejudiciul nu a putut fi recuperat întrucât  a cheltuit întreaga sumă de bani sustrasă. Astfel, la data de  03 noiembrie a.c. faţă de Daniel H.  s-a luat măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Vâlcea, urmând ca la data de 04.11.2011, acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu cu propunerea de arestare preventivă.