Ce se va întâmpla cu osemintele soldaţilor descoperite în Perişani?


• după mai bine de două luni de la descoperirea rămăşiţelor a trei infanterişti români pe o culme montană, nu se ştie ce se va alege de ele

La finele lunii iunie, în satul Poiana, comuna Perişani, a avut loc descoperirea rămăşiţelor a trei soldaţi români din Primul Război Mondial. Angajaţii Muzeului Judeţean au fost cei care, alertaţi de mai mulţi localnici, au apelat la Poliţia de Patrimoniu pentru studierea vechilor tranşee de la peste o mie de metri altitudine.
Mai departe, singurii paşi făcuţi de autorităţi au fost lăsaţi în seama echipei Pirotehnice din cadrul ISU „General Magheru” ce a intervenit pentru asanarea teritoriului de muniție rămasă neexplodată (84 cartuşe de tip ZB – pentru mitralieră – şi 3 tuburi de cartuşe) descoperită în zonă montană împădurită, pe vechiul aliniament de tragere, acestea fiind abandonate în perioada Primului Război Mondial.
Atât Muzeul cât şi Primăria Perişani s-au arătat interesate să meargă mai departe pe firul descoperirii, numai că fiind vorba de o proprietate privată, nimic nu se poate întâmpla fără acordul celor în drept: „Ca să se poată merge mai departe cu săpăturile, legea ne cere acordul proprietarului. Acesta are dreptul să solicite deschiderea unui şantier arheologic, o cercetare serioasă nu se poate decât în baza unei autorizaţii de săpătură, zona să fie declarată sit arheologic. Osemintele ar fi trebuit să fie adunate şi îngropate în Cimitirul Eroilor, în baza legii din 1920 conform căreia toate câmpurile de bătălie trebuiau să fie cercetate atent şi toate osemintele umane să fie îngropate, nu ştiu de ce acestea n-au fost încă îngropate. După îmbrăcăminte şi armanent, fragmentele celor trei sunt, mai mult ca sigur, de români! Primarul Sandu vrea chiar ca multe din piese să fie depozitate într-un viitor muzeu ale localităţii şi şi-a exprimat disponiblitatea de a ajuta logistic pentru a merge mai departe cu săpăturile dacă proprietarul îşi va da acordul să se treacă la săpături în vârf de munte”, ne-a dezvăluit Claudiu Tulugea (foto), managerul Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu”.