Câștigătorii Festivalului Național de Satiră și Umor „Povestea vorbii” 2016: Marele premiu pentru epigramă a mers la Chișinău


După cum vă informam și în edițiile anterioare, în zilele de 28 şi 29 octombrie 2016, la Râmnicu Vâlcea, s-a desfăşurat cea de a XI-a ediţie a Festivalului Naţional Concurs de Satiră şi Umor „Povestea Vorbii” în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, în parteneriat cu Uniunea Epigramiştilor din România, Clubului Umoriştilor Vâlceni şi Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea.
Evenimentul cultural care a dominat finalul săptămânii trecute a avut şi anul acesta două secţiuni şi anume: Epigramă şi Fabulă. Au participat peste 70 de concurenţi din România şi Republica Moldova, fiind astfel unul din cele mai importante festivaluri de profil datorită numărului mare de participanţi.
Festivalul a debutat, în Sala de Şedinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” cu un spectacol-recital de epigrame şi umor, susţinut de cei 20 de invitaţi din ţară. Duelul epigramatic a fost asezonat cu muzică de café-concert la care şi-au adus aportul câţiva membrii ai Orchestrei Profesioniste „Rapsodia Vâlceană”.
A doua zi, sâmbătă 29 octombrie, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, a avut loc Gala Laureaţilor.
În context, au fost prezentări de carte şi sub titulatura „Cenaclul Umoriştilor Vâlceni – 40 de ani de existenţă”, epigramiştii vâlceni şi-au citit cele mai bune epigrame şi satire. Preşedintele CUV, Nichi Ursei a prezentat şi cărţile editate de membrii CUV în anul 2016. Laureaţii ediţiei din acest an au fost:
I. Secţiunea EPIGRAMĂ:
Marele Premiu „Traian Lungu”: Gheorghe Bâlici – Chişinău
Premiul I: Constantin Tudorache – Ploieşti
Premiul II: Laurenţiu Ghiţă – Bucureşti
Premiul III: Constanţa Apostol – Galaţi
Menţiune: Gheorghe Bălăceanu – Iaşi
Menţiune: Marian Dobreanu – Tg. Jiu
Menţiune: Teodor Praxiu – Vaslui

2.Secţiunea FABULĂ:
Premiul I: Petru Ioan-Gârda – Cluj
Premiul II: Vasile Larco – Iaşi
Premiul III: Nicolae Dincă – Slatina
Menţiune: Lucian Perţa – Vişeul de Sus

Premii speciale:
Premiul Clubului Umoriştilor Vâlceni: Petre Gigea Gorun – Craiova
Premiul Academiei Olimpice Română, fil. Vâlcea: Mihai Frunză – Brăila
Premiul Asociației Culturale Dor–Dragoş Vrânceanu: Alex Hanganu – Brăila
Premiul A.N. Cultul Eroilor Regina Maria, Vâlcea: Dumitru Sârghie – Slatina
Premiul A.N. Cultul Eroilor Regina Maria, Vâlcea: Ica Ungureanu – Buzău
Premiul A.N. Cultul Eroilor Regina Maria, Vâlcea: Ştefan Al-Saşa – Câmpina
Clasamentul a fost rodul deliberării unui juriu format din: preşedinte George Corbu, preşedintele UER, membrii Prof. Univ. Dr. Ştefan Cazimir, membru USR, Nicolae Dragoş, scriitor, membru USR, Nichi Ursei, preşedinte CUV, Secretar: Bogdan Popian.
Coordonatorii festivalului au fost Nichi Ursei şi Popian Bogdan sub atenta conducere a lui Sabin Lungoci, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.