Cadou de Crăciun pentru vâlceni: Maia Morgenstern, alături de fiul său, Tudor, în piesa „Maitreyi”


• marți, 19 decembrie, capodopera lui Mircea Eliade este pusă în scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor

În preajma Crăciunului, vâlcenii primesc un superb cadou: un spectacol eveniment cu Maia Morgenstern în rolul principal din „Maitreyi”. Bonus – fiul acesteia Tudor Aron Istodor face și el parte din distribuția dramatizării după capodopera lui Mircea Eliade: „Spectacolul are la bază o dramatizare dublă, realizată după romanul Maitreyi, de Mircea Eliade, cu intervenții din „Dragostea nu moare”, de Maitreyi Devi. Aceasta este prima dată când cele două puncte de vedere asupra aceleiaşi iubiri se întâlnesc pe o scenă de teatru.
Maitreyi, la 60 de ani, este interpretată de Maia Morgenstern, iar la 16 ani, de Cabiria Morgenstern. Rolul Mircea Eliade este jucat de Vlad Zamfirescu. Distribuția îi mai reunește pe actorii Doru Ana, Teodora Calagiu, Miral Solcanu, Carla Maria Teaha, Mihai Nițu/Tudor Aaron Istodor, fiul Maiei Morgenstern, Radu Micu/Dan Rădulescu, Mădălina Dorobanțu. Scenografia este creată de Adina Mastalier, iar coregrafia este semnată de Carmen Pesantez.
„Prima întâlnire cu Maitreyi: o ai în programa de bacalaureat ca lectură obligatorie. A doua întâlnire: o recitești după 30 de ani și realizezi că este mai mult decât frumoasa poveste de dragoste dintre Mircea Eliade și Maitreyi Devi. «Maitreyi» este o poveste care te determină să-ți lași sufletul să respire. El a scris «Maitreyi» după ce a fost dat afară din casa familiei Narendra Sen. Ea a scris «Dragostea nu moare» ca răspuns, revoltată de apariția romanului lui și de toate fanteziile de amor pe care le mărturisește și care o au ca personaj central. Fiecare a transpus subiectiv ceea ce sufletul său a trăit la o intensitate paroxistică, dincolo de reguli, prejudecăți, religie, cultură”, spune Chris Simion, regizorul spectacolului, o producţie a Companiei D`Aya.
Despre acest rol în compania fiului său, Tudor Aron Istodor, marea actriță Maia Morgenstern spune: „Doamna Cris Simion m-a invitat în această frumoasă alegorie… Maitreyi la 60 de ani, pentru că Maitreyi îl contrazice pe Mircea Eliade… Deși ne place romanul, povestea! Maitreyi este un om, este o femeie căreia i s-a distrus reputația și care a spus: „Nu, nu!”. După câți ani o fi fost? O sută? Nu era la modă mitul și toată opera lui Eliade, ci vorbim de zorii secolului XX, cu alte prejudecăți, cu alte cumplite rigori și alte constrângeri. Maitreyi s-a ridicat! Îi era distrusă viața și reputația… nu-i o glumă, nu era o glumă, poate că nici astăzi nu e, dar, atunci, cu siguranță, nu.”