Bursa.ro a anunțat că: ACHIZIŢIILE DIN PANDEMIE au fost trimise de Curtea de Conturi la DNA


Curtea de Conturi a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie privind săvârşirea mai mult infracţiuni în cadrul procedurilor de achiziţie făcute anul trecut, în plină pandemie de Covid-19, de Ministerul Sănătăţii condus de liberalul Nelu Tătaru şi de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, aflat în subordinea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat.
Inspectorii Curţii reclamă că mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals săvârşite de funcţionari din cadrul Ministerului Sănătăţii, care ar fi dus la prejudicierea bugetului public cu 2.875.160 lei.
În privinţa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în documentul publicat de Curtea de Conturi se arată că procurorii anticorupţie au fost sesizaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în două achiziţii, care au cauzat un prejudiciu total de peste 15,2 milioane lei. Curtea de Conturi a reclamat şi Compania Naţională Unifarm, atât la DNA, cât şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals intelectual. Prejudiciul constatat la achiziţiile din perioada pandemiei se ridică la aproximativ 320 de milioane lei.

Sunt vizate presupuse nereguli din timpul perioadei de lock down

Sesizările au fost anunţate public acum de Curtea de Conturi, însă au la bază un raport publicat în vara anului trecut, întocmit la solicitarea fostului Parlament, cu privire la achiziţiile desfăşurate în timpul stării de urgenţă, adică în perioada 16 martie-15 mai 2020. Conform raportului, prejudiciile rezultate în urma achiziţiilor publice efectuate în starea de urgenţă sunt de 38,3 milioane de lei.
Ministerului Sănătăţii i se reproşează în documentul respectiv că ar fi făcut achiziţii directe pentru truse de detecţie Covid-19, truse de recoltare şi transport, monitoare semne vitale şi modul cardiac, paturi ATI, ventilatoare ATI de aproape 1,7 milioane de lei. În schimb, IGSU este acuzat că a încheiat un contract cu compania coreeană Medi Consulting pentru 400 de ventilatoare, pentru care a achitat în avans 10,93 milioane lei, dar ventilatoarele respective nu au ajuns în România.
Sursă text și foto: Bursa.ro