Buican. Sau Niţu?


• liberalii trebuie să-şi desemneze candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean

În următoarele săptămâni, organizaţia Vâlcea a PNL va trebui să decidă asupra candidatului pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. După cum probabil ştiţi, legea electorală a fost modificată, iar preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi, în iunie 2016, prin votul indirect al cetăţenilor. Astfel, vor fi aleşi pe liste de partid consilierii mai multor partide, iar aceştia, la rândul lor, vor desemna un preşedinte pentru următorii patru ani. Pentru a ajunge în fruntea Consiliului Judeţean Vâlcea, un candidat va avea nevoie, conform noilor prevederi legale, de cel puţin jumătate plus unul dintre voturile viitorilor consilieri judeţeni.

Fără lustrabili şi traseişti!

În urmă cu ceva vreme, Ştefan Prală a prezentat o parte dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite de candidaţii PNL. „Este vorba de lustraţie, adică să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit. De asemenea, să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel. În ce priveşte traseismul, să nu-şi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni. Alte criterii sunt: să nu fi angajat în funcţii în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus soţia, soţul, rude sau afini de gradul 1; să nu fie implicaţi în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia; să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declaraţia de avere sau de interese; să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese; să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii; să nu înregistreze datorii la bugetul local (persoană fizică); să nu fi fost dovedit prin decizie judecătorească definitivă că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat; să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă, să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie”, a declarat Prală.

Criterii pentru candidaţi

Candidaţii din PNL pentru lista de consilieri judeţeni au luat la cunoştinţă încă din toamna anului trecut care sunt criteriile după care vor fi evaluaţi. Iată o scurtă prezentare:
1a. Participarea la şedinţa lunară CLEX/BPL din localitatea de care răspunde – 2 puncte
1b. Participarea la şedinţa CL din localitatea de care răspunde – 2p
1c. Cotizaţia achitată la zi a organizaţiei de care răspunde – 2p
1d. Participare la un eveniment local reprezentativ pentru localitate sau judeţ – 1p
1e. Înscrierea unui primar în funcţie în PNL – 10p
1f. Înscrierea unui viceprimar în funcţie în PNL – 5p
1g. Participarea la acţiuni aprobate de CJEX/BPJ, BPN – 1p
1h. Organizarea unei acţiuni politice locale recunoscută de BPJ – 3p
2a. Şcoala profesională – 1p
2b. Diplomă bacalaureat – 2p
2c. Diplomă licenţă – 3p
2d. Diplomă master – 3p
2e. Doctorat – 5p
2f. Comunicare ştiinţifică – 2p
2g. Articol în literatura de specialitate – 3p
2h. Lucrări ştiinţifice publicate (cărţi, tratate etc.) – 5p
2i. Acţiune socială, culturală organizată – 5p
2j. Este membru al unei comisii de specialitate a PNL – 1p
2k. Preşedinte de comisie de specialitate – 3p
2l. Membru comisie nivel naţional – 3p
2m. Preşedinte comisie naţională – 10p
3a. Contribuţie suplimentară (donaţie) – 1p/ 100 lei

Vot secret în Biroul Politic Judeţean

Intenţia liberalilor vâlceni era să-şi desemneze candidatul după alegerile locale din iunie, însă planurile lor nu sunt conform cu deciziile de la „Centru”. La votul dat în forurile de conducere ale PNL de la nivel naţional, soluţia adoptată a aceea a alegerii candidatului prin vot secret, la nivelul conducerii judeţene. La Vâlcea, desemnarea candidatului la preşedinţia CJ se va face prin vot secret, în Biroul Politic Judeţean, compus din 90 de persoane. Cristian Buican este avantajat în această competiţie, având validat deja un proiect politico – administrativ, cu care a câştigat şefia organizaţiei în 2013. Un posibil adversar va fi Dan Niţu, care şi-a manifestat constant dorinţa de a deveni candidatul PNL pentru şefia Consiliului Judeţean.