Borza amenință Oltchim: „De la 1 iulie, le tai și curentul și aburul dacă nu acceptă prețurile noastre!”


• administratorul judiciar i-a anunțat pe consilierii județeni că, peste o lună, va ieși cu raportul privind cauzele insolvenței CET Govora, dar a și dat o veste cumplită: „În România, 99% din firmele intrate în insolvență au dat faliment!”

Remus Borza i-a declarat război lui Gheorghe Piperea și echipei de experți ai acestuia care administrează OLTCHIM-ul! Cu doar câteva zile până la expirarea contractului de furnizare a curentului și aburului tehnologic, administratorul judiciar de la CET și-a amenințat public vecinii de peste drum că e gata să le taie furnizarea dacă nu acceptă majorarea prețurilor cu 10% la electricitate și 16,5% la aburul tehnologic.
Într-un deja obișnuit discurs la limita decenței, presărat cu nenumărate trimiteri și aluzii sexuale, Remus Borza i-a băgat în ședință de aleșii județului care nici n-au respirat pe timpul celor 30 de minute ale pledoariei sale. Acesta a anunțat că a găsit CET Govora cu 120.000 lei în conturi și că de doi ani unitatea era în stare de dizolvare! Optimizarea costurilor și majorarea veniturilor sunt prioritățile anunțate de expertul în insolvență: „N-o să mai accept subvenționarea indicatorilor altor companii, să-și externalizeze profitul, este profitul Consiliului Județean! De ajuns, mai bine de zece ani, Oltchim-ul a trăit pe spatele CET-ului, nu poate un purice să hrănească un elefant! Destul că am luat o țeapă de 136 de milioane de lei prin planul de reorganizare. 136 de milioane de lei sunt 35 de milioane de euro cu care am fi retehnologizat mașini, instalații și echipamente cu o durată de viață de peste 30 de ani. La CET, cazanele crapă zilnic. Pe activitate minieră, cărbunele se extrage ca acum două sute de ani, la lopată! Absolut rudimentar. Oamenii de la noi vin doar cu salopeta pe ei și cu casca de pe cap… Noi nu avem nici măcar un picamer în dotare, nu mai vorbesc de o basculantă, o volă sau vreun buldoexcavator, s-a externalizat tot la firmele prietene la prețuri de două – trei ori mai mari! Sigur că aici vorbim de o cumetrie generalizată între directori, sindicate, oameni ai administrațiilor locale, primării și Consilii. Este vorba de complicități cu autorități ale statului, se fură cu camionul, nu cu căruța, sunt foarte multe sesizări și nici o soluție, ci doar clasări!”
Borza l-a ironizat pe Piperea pentru profitul anunțat de 200 milioane, făcut „și pe spinarea noastră, a CET-ului!”. Iritat de faptul că Oltchim tărăgănează plata datoriile, Borza a anunțat furios: „Ne mai iau și la mișto, că vă dăm banii ăia când putem, sau vrem noi! Eu nu sunt mama răniților și nu sunt nici bancă, și bancă dacă aș fi fost, aș fi cerut dobândă, că așa e normal! Am inițiat discuții cu Oltchim pentru plata acestor datorii eșalonate pe doi ani de zile, nu pe patru! E mai mult decât rezonabil, cu 7% dobândă! Avem discuții și pe tema prețului utilităților energetice, cu creșteri de 10% pentru electricitate și 16,5% pentru aburul tehnologic. Ei spun că e creștere mare, noi spunem că e o creștere mică! Noi ne dorim să creștem împreună, să creăm o sinergie! Nu suntem în competiție, avem tot interesul ca Oltchim să facă profit nu de 200 milioane lei, ci 200 milioane de euro. Dacă nu vom fi respectați, trebuie să se aștepte la întreruperea de utilități energetice. Pe 30 iunie 2016, expiră contractul cu Oltchim. Pe 1 iulie, la ora 00.00, eu personal voi închide robinetul și pe energie și pe abur tehnologic pentru Oltchim! A venit vremea ca și cei care au trăit ani de zile pe spinarea noastră, să ne întoarcă acest gest de bună credință!”