BNR a scos pe piață monedă din argint în cinstea centenarului nașterii PĂRINTELUI VÂLCEAN BARTOLOMEU ANANIA!


Banca Naţională a României (BNR) a lansat luni în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema «100 de ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania». Aversul monedei redă imaginea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, inscripţia în arc de cerc «ROMANIA», valoarea nominală «10 LEI», anul de emisiune «2021» şi stema României. Reversul monedei prezintă portretul şi numele Mitropolitului Bartolomeu Anania şi anii între care a trăit acesta «1921-2011».
BNR precizează că monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Documentele includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, iar preţul de vânzare al acesteia este de 450 lei, fără TVA, inclusiv broşura de prezentare. Monedele din argint cu tema «100 de ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania» au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a noilor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, (n. 18 martie 1921, comuna Glăvile, județul Vâlcea – d. 31 ianuarie 2011, Cluj-Napoca) a fost un cleric ortodox român și scriitor. Din 1993 și până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului). În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. În anul 2007, a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.