In memoriam ÎPS Bartolomeu ANANIA


Pe 31 ianuarie 2011, la vârsta de 90 de ani, Mitropolitul Bartolomeu ANANIA pleca la cele veșnice.
„Singurul lucru cert în viața aceasta este moartea”, considera Mitropolitul Bartolomeu Anania. A gustat această certitudine în acea zi de 31 ianuarie 2011, după nouă decenii de viață, din care șase a suferit detenție cruntă la Aiud, trecând prin așa-zisul proces de „reeducare”.
„Moartea nu este un fenomen, ci o pregătire a omului pentru ceea ce urmează. Noi, creștinii ortodocși, cunoaștem că sufletul omului nu moare, ci se transformă dintr-un mod de existență în altul, știut numai de Dumnezeu. Moartea este relativă, e o punte de trecere dintr-o stare în alta. Noi credem în învierea morților și în propria noastră înviere”, spunea ÎPS Bartolomeu.
Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în comuna Glăvile, județul Vâlcea. A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948. În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.
Ierarhul cărturar este înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.
Ne rugăm pentru odihna sa în Ceruri!