Bătrânii nimănui, „chiriași” în spitalele vâlcene


• octogenară din Horezu, abandonată pe patul Spitalului Brezoi •  dr. Vasile Cerbu, managerul spitalului brezoian: „Toți s-au spălat pe mâini; și Poliția și DGASPC-ul” • șapte persoane, abandonate de rude în Spitalul Drăgășani • doi dintre vârstnici au și pat și masă de mai bine de un an

În spitalele din Drăgășani și Brezoi, stau la mâna cadrelor medicale și nu numai opt vârstnici, oameni ai nimănui. Sunt persoane abandonate de apropiați pe paturile unităților medicale, oameni care, pe lângă suferințele fizice, au parte și de unele emoționale. Ana Neagoe are 85 de ani, este din Horezu, dar înainte de-a ajunge pe patul Spitalului Orășenesc Brezoi a locuit în Boișoara. A stat cu un bărbat care, din câte se spune, i-ar fi „mâncat” pensia. Ajunsă în spital, a constatat că nimănui nu-i mai pasă de soarta ei. Și, uite așa, au trecut luni bune, iar salonul de la spitalizări de zi ia devenit casă.
„Femeia stă de mult la noi. S-a prezentat cu afecțiuni cardiace, respectiv hipertensiune. După tratament, a constatat că nu mai are pe nimeni interesat de soarta ei. Copiii au uitat-o în spital, să spun așa, iar cu bărbatul din Boișoara, cu care a stat un timp, nu știu ce s-a întâmplat. Am înțeles că lucra ca om de serviciu la Primăria din Boișoara. Are și pensie, dar e virată într-un cont dintr-o bancă. N-are card, din câte știu; n-are nici buletin. Ideea este că, deși au fost semnalați factorii ce ar fi trebuit să ia măsuri, cum ar fi polițiștii și reprezentanții DGASPC Vâlcea, toți s-au spălat pe mâini. Cei de la Asistență Socială spun că nu mai sunt locuri în cămine”, a declarat, pentru ziarul nostru, dr. Vasile Cerbu, managerul unității medicale brezoiene.
Mai mult, cadrele medicale nu o pot lăsa pe femeie să plece așa, aiurea. Ana Neagoe are probleme de sănătate, este hipertensivă și oricând i se poate face rău. Nici vorbă de a o lăsa să umble pe străzi, la voia întâmplării. Fără nimeni, frați, surori, copii sau partener de viață, femeia trăiește în salonul secției Spitalizare de zi, unde ocupă un pat. Grav este faptul că mănâncă din ce primește de pomană de la ceilalți pacienți sau de la cadrele medicale.

Șapte cazuri sociale, la Spitalul Drăgășani
Nici conducerea Spitalului Municipal Drăgășani n-a fost ferită de cazuri sociale. Ba mai mult, aici nu vorbim de o singură persoană rămasă fără sprijinul familiei, ci de șapte. Șapte vârstnici stau de luni bune, din care doi fac anul, în unitatea medicală. Nu mai au locuințe, rude. Au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale și…acolo au rămas. În cazul unora, rudele nici nu vor să mai audă de ei. Își spun ceva de genul: stau bine unde stau. Oricum, erau o povară.
De exemplu, Ioana Băboc are 70 de ani și este din Olt. A ajuns pe patul Spitalului din Drăgășani la recomandarea medicului de familie din Vulturești. Venise cu probleme cardiace. Și aici a rămas. Nimeni nu s-a mai interesat de soarta femeii. Managerul unității medicale, dr. Marian Pârvu, a intervenit pe toate căile posibile pentru a vedea ce e cu pacienta abandonată, dar fără rezultate. S-a descoperit că femeia ar avea o fiică în Olt, în comuna Verguleasa, dar nimic mai mult. Dacă fiica a fost contactată de către autoritățile oltene și, totuși, n-a intervenit, e clar că „s-a spălat pe mâini”. DGASPC Vâlcea are nevoie de dosarele persoanelor respective pentru a le prelua. Nici aici nu s-au mișcat lucrurile. Până una, alta, cei șapte bătrâni, „chiriașii” spitalului, beneficiază de casă și masă. Zilnic, pentru unul dintre ei, conducerea spitalului plătești 80 lei, bani ce nu sunt decontați de CAS Vâlcea. Nu există un capitol prevăzut clar pentru așa ceva. În stradă nu-i poți arunca. Mai ales când au și probleme de sănătate.

Ceaușu, adjunct DGASPC Vâlcea:
„Centrele sunt arhipline. De altele noi, nici vorbă. Gata cu finanțarea!”
Am solicitat și opinia unui șef al instituției abilitate să preia și să îngrijească bătrânii nimănui. „N-avem unde să-i ducem. Dacă fiecare spital vine cu câteva cazuri sociale, ce facem?  În prezent, centrele de îngrijire a adulților sunt pline, ocupate peste capacitate, peste standardele impuse de Uniunea Europeană. Fiecare beneficiar trebuie să aibă la dispoziție un spațiu de 6 m.p. Avem controale. Vin cei de la Inspecția Socială, de la Ministerul Muncii, de la Sanepid. Nu putem prelua așa, oricât am fi noi de generoși. În plus, nimeni nu mai finanțează noi centre. Se vrea desființarea celor deja existente și preluarea de către primari a adulților. Mai precis, comunitățile trebuie să înființeze centre pentru acești oameni, dar cu finanțare din bugetele lor. Să rupă de la alte capitole, să ridice centre, să le întrețină și să-i aducă pe oameni”, a declarat, pentru ziarul nostru, Antonie Ceaușu, director adjunct DGASPC Vâlcea.

Badea, director executiv DGASPC Vâlcea:
„Nu cunosc niciunul din cazurile semnalate”
Șeful Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, Nicolae Badea, susține că nu are cunoștință de niciunul din cazurile semnalate: „În cazul celor opt persoane, nu am primit nicio adresă; nu știu nimic. Dacă sunt persoane cu dizabilități, trebuie să treacă prin filtrul unei comisii. Dacă vorbim doar de vârstnici, aceștia pot fi cazați în Centrul din Bălcești, care nu ține de noi. Cele câteva locuri destinate bătrânilor din centrele pe care le deținem sunt ocupate, peste capacitate. Când au fost libere, am preluat cazurile sociale. Eu mă îndoiesc că acei oameni stau în spitale și de un an de zile. De obicei, vin pe perioada sezonului rece, după care pleacă. Noi am preluat, când a fost cazul, persoanele abandonate prin spitale, pe străzi… Acum, nu știu nimic”.

62 de beneficiari în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bălcești
La începutul acestui an, în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bălcești, se aflau 62 de beneficiari, în timp ce, în Centrul pentru vârstnici din Bistrița, erau 27. În Centrul de primire în regim de urgență Băbeni, erau 12 persoane. Cei mai mulți adulți se află în centrele de îngrijire și asistență, 285 fiind cazați în unitățile din Lungești, Zătreni, Milcoiu și Bistrița. În Centrul de Asistență Medico-Socială Lădești, aflat în administrarea CJ Vâlcea, erau 55 de persoane.