Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

29 septembrie 2020

Băbeni, din nou ținta viiturilor


50 de gospodării inundate și 150 de persoane evacuate, ca urmare a potopului din seara de 13 iunie
Ravagii în Băbeni după potopul de ieri seară. Pârâul Stăncălău a spulberat totul în jurul său, iar pagubele – neevaluate încă – se văd la tot la tot pasul. Prefectul județului Vâlcea, Radu Renga, a întrunit, în această dimineață, Comitetul pentru Situații de Urgență tocmai pentru a dezbate pagubele înregistrate după ploi și, mai ales, pentru a găsi soluții în cazul Băbeni. Raportul potopului din 13 iunie atestă următoarele pagube: Băbeni – 150 de persoane evacuate și 50 de gospodării inundate; Frâncești, sat Genuneni – 10 gospodării inundate; Stroești – 20 de case afectate, Sinești – trei locuințe avariate, Zătreni – trei gospodării distruse de ape, Ghioroiu – 40 de case inundate, iar în Șirineasa, Berbești și Livezi, numărul locuințelor afectate a fost mai mic.

Un localnic din Alunu, scos din ape de ISU

13 localități au fost afectate de ploile torențiale de luni seara. Din fericire, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea au reușit salvarea unui localnic din Alunu. Este vorba despre o persoană de 70 ani, luată de ape și salvată pe ultima sută de metri de reprezentanții ISU Vâlcea. Aceasta se afla cu animalele pe câmp când a fost luată de viitură.

Cinci copii și doi adulți, salvați de la o stână din Băbeni

Viețile a șapte persoane au fost în pericol în seara de luni. Un localnic din Băbeni, chiar înainte de viitură, și-a adus aminte că la o stână din apropiere se află cinci copii cu vârste de 4-5 ani și doi adulți, iar viețile lor sunt în pericol. Echipaje ale ISU, Jandarmerie și armată au intervenit și au salvat cele șapte persoane.

E o chestiune de timp până se va întâmpla ceva grav”renga nou
Reprezentantul Guvernului, prefectul Radu Renga (foto alăturat) în teritoriu a ținut să atragă atenția reprezentanților ABA Olt că nu mai vrea scuze, ci soluții, știindu-se că-n Băbeni nu este prima dată când ploile torențiale fac ravagii: „Este a nu știu câta oară când avem de-a face cu un dezastru în Băbeni. Cred că este o chestiune de timp până se va întâmpla ceva grav. Până acum, am avut noroc. Nu mai vreau scuze, ci soluții”.

Prezentă la ședință, ing. Șef ABA Olt, Elena Miroiu, a precizat că problema apare cu nivelul ridicat al apei din pârâul Bistrița: „Cota din pârâul Bistrița este foarte ridicată, iar când vine viitura pe Stăncălău n-are unde să se scurgă. Noi am intervenit cu mai multe utilaje în zonă, se transportă mai multe materiale din demolări și se face închiderea breșei. Există un proiect de regularizare a pârâului Stăncălău din 2010, trebuie, însă, regândit și sperăm să obținem, cu ajutorul dumneavoastră, și finanțarea. Cert este că lucrarea trebuie extinsă”.
În ceea ce privește construirea unui dig adevărat, nu unul provizoriu cum există-n prezent, investiția a fost aprobată, există finanțare, urmând să se treacă anul acesta și la execuție.

Probleme și cu drumul forestier din Valea Bistriței

Gheorghe Mihăilescu, directorul Direcției Silvice Vâlcea, a adus în atenția prefectului Renga și faptul că sunt probleme cu drumul forestier din Valea Bistriței, zona fiind izolată, respectiv o suprafață de 6.000 ha. Șeful silvicultorilor vâlceni a plecat astăzi, imediat după ședință, în teritoriu pentru a verifica starea cât mai multor drumuri forestiere.

Localnicii încercau să ajungă la locuințe

De dimineață, volumul apei era în scădere. Totuși, echipajele MApN se află în localitățile afectate pentru a monitoriza situațiile. În Băbeni, localnicii încercau să ajungă la locuințe. Reprezentanții ISU și cei ai Jandarmeriei au lucrat toată noaptea de 13 spre 14 iunie pentru a ridica un zid din saci de nisip. Cu toate acestea, apele au pătruns în unele cazuri în curțile locuințelor. La nivelul Instituției Prefectului, au fost constituite comisii de evaluare a pagubelor care se vor deplasa în teritoriu. Mai mult, prefectul Renga a luat legătura și cu reprezentanții Agenției Județene de Inspecție Socială pentru a demara anchete sociale în Băbeni și a ajutora, eventual, victimele potopului.

Etichete: , ,

Alte articole de la Actualitate