Atenție mare! Cresc subvențiile în agricultură!


• directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vâlcea explică de când se va întâmpla totul
Recenta vizită a comisarului european pentru agricultură a fost pusă în umbra pestei porcine africane, dar mesajele pe care primul agronom al Europei le-a avut pentru fermierii din țara noastră nu au fost chiar toate negative.
Potrivit lui Ovidiu Barbu, directorul DAJ Vâlcea, sunt semne îmbucurătoare la orizontul agriculturii: „Subvenţiile fermierilor români vor creşte uşor după 2020 – aceasta ar fi esența mesajului rămas după vizita comisarului european care nu a precizat dimensiunea sau creşterea procentuală a plafonului alocat României pentru plata subvenţiilor după 2020, anul în care se schimbă Politica Agricolă Comună (PAC.) În 2017, fermierii români au încasat doar din subvenţii peste 2,7 mld. Euro iar anul acesta, producătorii agricoli au depus peste 866.000 de cereri de plată pentru pentru 9,6 milioane de hectare. Plăţile directe din 2018 vor depăşi sumele virate în 2017.”
Conform aceleiași surse, Fondul European de Investiții (FEI) a selectat patru bănci românești în cadrul primului acord de finanțare în domeniul agricol din România, pentru a oferi noi finanțări fermierilor din întreaga țară. Este vorba de finanțări în valoare de 155 milioane de euro pentru peste 1.300 de fermieri și întreprinzători din mediul rural. Acordul face parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și este finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). În conformitate cu obiectivele politicii agricole ale Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene – DG AGRI și ale Guvernului României, acordul va sprijini cheltuielile de capital ale fermelor mici, ale exploatațiilor agricole precum și cofinanțarea proiectelor selectate pentru grant în cadrul PNDR.
Fondul European de Investiții (FEI) face parte din grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa principală este de a sprijini microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii din Europa (IMM-uri), ajutându-le să acceseze finanțarea. FEI creează și dezvoltă capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod specific acest segment de piață. În acest rol, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovării, cercetării și dezvoltării, antreprenoriatului, creșterii economice și ocupării forței de muncă.