Atenţie la METODA ACCIDENTUL, ultima modă printre hoţi: „Mămica, ajută-mă să nu intru la puşcărie!”


oţii care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi în necaz. Familii păcălite sau care să spună „NU” în ultima clipă s-au găsit şi în judeţul Vâlcea.

Popular, metoda e numită „Accidentul”

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizaţi părinţii mai în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei şi se face de regulă prin telefonul fix, dar nu sunt excluse nici reţelele mobile de telefonie.
O persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat. În mod bizar, în cazurile de până acum nu au fost folosite drept momeală pentru părinţi şi fiicele.
Scenariul: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea. Povestea poate varia, după cum a povestit una dintre victime: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul.

„Mămica, ajută-mă să nu intru la puşcărie”

Mama lui Andrei răspunde la telefonul fix.
„Mămica, ajută-mă să nu intru la puşcărie”, se aude o voce gâtuită, nu prea clară. „Andrei, tu eşti?”, întreabă mama, deja cuprinsă de panică. „Eu sunt, m-am accidentat, am un bandaj la gât şi nu pot să vorbesc prea clar. Ţi-l dau pe avocatul meu”, spune hoţul, care tocmai a aflat şi numele fiului, livrat chiar de mama îngrijorată.
„I-a spus că e nevoie de 15.000 de lei, pe care să îi trimită prin Moneygram sau prin Western Union. Tipul i-a spus maică-mii că am făcut accident cu maşina şi că să nu mă sune pe telefonul mobil, că am intrat în sala de operaţie şi nu mai am telefon. Eu accidentasem o fată şi mă înţelesesem cu ea să-i dau bani, ca să nu am dosar penal, pentru că ea era pe trecerea de pietoni”.
Mai departe, în timp ce mama disperată şi fratele lui Andrei plecaseră deja spre bancă, pentru a transfera cei 15.000 de lei către hoţi, falsul avocat a sunat din nou şi a pus-o pe femeie să ţină permanent telefonul mobil deschis, cât e la bancă, ca să nu piardă legătura şi să o ajute cu detalii despre cum să trimită banii.
„A fost la un pas. Norocul a fost că maică-mea se cunoaşte cu şefa băncii respective. Când a auzit că îşi retrage aproape toate economiile, şefa a întrebat-o pe maică-mea ce face cu banii. Atunci, la telefon, hoţul i-a zis să nu mai spună şi la alţii ce face cu banii. Norocul a fost că şefa băncii s-a prins, pentru că mai auzise cazuri. Şi l-a tras pe frate-meu deoparte şi i-a spus să verifice, să mă sune pe mine. S-a oprit totul în ultima clipă”, îşi aminteşte Andrei.

„Accidentul”, varianta americană: „Încerc să îl scot pe cauţiune”

O altă variantă folosită de hoţi este inspirată din filmele ameri­cane, unde funcţionează sistemul cauţiunii pentru a scăpa de arest, şi implică bătaie, nu accident de maşină. Părinţii lui Andrei au fost sunaţi pe telefonul fix în Vatra Dornei, acolo unde locuiesc.
„Bună ziua, sunt avocatul cutare şi vă sun din Bucureşti. Când a fost ultima oară când aţi vorbit sau v-aţi văzut cu băiatul dumneavoastră? S-a întâmplat ceva foarte grav despre care trebuie să vă informez”, îşi aminteşte Andrei P. ce i-a povestit mama sa că a auzit la telefon.
„Maică-mii i se taie genunchii. Gândeşte accident, maşină, dramă. Omul îşi ia un ton empatic şi încearcă s-o liniştească, după care se apucă să-i explice situaţia. Săracul de mine a ajuns în arest, la procuratură, în urma unei altercaţii. Mama cere detalii. Îi povesteşte domnul avocat că, într-un bar, doi tipi au vărsat cafeaua pe mine intenţionat, la care eu, mânios, am luat o scrumieră şi l-am plesnit în cap pe unul dintre ei, care stă să moară la Floreasca”, povesteşte Andrei P. scenariul aplicat la Vatra Dornei.
„Riscă ani grei de puşcărie, doamnă. Tot ce pot face eu, ca avocat din oficiu, este să încerc să îl scot pe cauţiune. Trebuie să-mi trimiteţi urgent nişte bani”, i-a spus hoţul mamei lui Andrei. Pre­siunea era mare: „Doamnă, dacă nu-i primesc în jumătate de oră, vă daţi seama că stă de sărbători în puşcărie?”. Mama lui Andrei a avut însă prezenţa de spirit să îl roage pe avocat să o sune din nou în 10 minute, timp în care şi-a sunat fiul, despre care a aflat că e teafăr şi nevătămat, la Bucureşti.
„Dacă la început a mers în Bucureşti, acum au început să se retragă în restul ţării, în judeţe precum Braşov, Brăila, Constanţa, Galaţi sau Prahova şi mai nou, şi în judeţul Vâlcea. În Bucureşti, lumea e mai instruită, mai abilă”.
Poliţia Română susţine că metoda „Accidentul” nu este un fenomen la nivel naţional, însă începând cu luna octombrie 2012 au apărut tot mai multe cazuri.
„Hoţii acţionează pe baza unor informaţii minime, date despre telefon, dacă persoanele respective au copii plecaţi din ţară sau care nu stau în casă cu ei. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, care au totuşi o brumă de bani. Hoţii se dau avocaţi şi cer ca banii să fie transferaţi de obicei prin Western Union”. Metoda în sine nu este nouă, s-a schimbat doar scenariul şi modul de operare. „Dacă părinţii sunt bătrâni, iar copiii sunt plecaţi din ţară, ei se dau direct fiul şi cer bani în cont: uite sunt în SUA şi am avut accident şi nu mai am bani. Înainte se făcea cu aur sau valută false. Mergeau prin diverse localităţi şi spuneau, uite, am rămas în drum şi nu am lei la mine, tot ce am este valuta asta sau aurul ăsta. Era un metal galben, fals”. Metoda „Accidentul” s-a răspândit în ultima vreme la fel ca şi celelalte moduri de operare care vin şi trec precum moda, printre hoţi. „Tu ce faci? Uite, asta. Şi merge? Hai că încerc şi eu! Aşa sunt hoţii între ei. Pe piaţă e loc”.
Metoda „Accidentul” se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Sfaturi de la Poliţie pentru a evita „plasa”

Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.
Poliţia mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.
Pentru a împiedica „documen­tarea” hoţilor despre familia dum­neavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător: „Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se îm­prie­tenească cu dumneavoas­tră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”.
De asemenea, Poliţia reco­mandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost de­sem­nat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat. Poliţia mai recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.
Material realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea

Posting....