Așteptați să moară un om să puneți pază la Urgențe????


Zilele trecute, un medic de la Unitatea de Primiri Urgențe (U.P.U) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea a fost amenințat de către aparținătorul unui pacient nemulțumit de faptul că așteptase un sfert de oră fără a fi consultat. Medicul respectiv a suferit o criză de tahicardie și a fost necesară intervenția unui alt coleg pentru a-l repune pe picioare. Iar aceasta nu e singura situație. Totul se întâmplă în lipsa pazei. Fără un agent de pază, pacienții, aparținătorii fac legea. Șeful secției U.P.U. a redactat zeci de adrese atât către conducerea Spitalului, cât și către CJ. Același răspuns: nu sunt bani. „Dacă astăzi ar muri un om, mâine am vedea pază la Urgențe. Asta așteaptă: să moară cineva. Nimeni nu înțelege situația, prin ce trec cadrele medicale. Medicul care a fost amenințat are probleme cardiace, iar când aparținătorul pacientului a început cu amenințările, s-a proptit în ușa cabinetului, acesta a făcut o criză de tahicardie. Am intervenit, i-am făcut o perfuzie și l-am repus pe picioare. Dar asta nu rezolvă problema…Când a auzit că am sunat Poliția, culmea e că acesta a dat bir cu fugiții, lăsându-și aparținătorul în plata Domnului”, a declarat, pentru ziarul nostru, dr. Florin Nicolae, șeful secției Urgențe.

Din 2008, lăsați la voia întâmplării…

În Ordinul nr. 1.706 din 2007 de funcționare a unităților de primiri urgențe, ordin care reglementează activitatea U.P.U., se specifică clar că personalul de pază trebuie plătit fie de spital, fie de consiliile județene. Din 2008, când dr. Ghiță nu a mai fost șef al Spitalului, unitatea medicală a rămas fără pază. „Nu sunt bani. Ar fi nevoie de 6.500 lei/lunar pentru plata unui post, respectiv a cinci agenți de pază, că oamenii mai au nevoie de concedii, timp liber…Nimeni nu e interesat de acest aspect”, a mai precizat dr. Nicolae.

Mai mulți pacienți, aceeași doctori…
Scandalul de mai sus s-a petrecut la secția Intervenții Minore unde pacienții primesc coduri verde și albastru. Codul verde reprezintă o așteptare de până la 30 de minute, în timp ce codul albastru – 60 de minute. În cazul nostru, aparținătorul – care s-a dovedit a nu fi nici rudă cu pacientul, doar un oarecare vecin – a sărit ca ars după doar un sfert de oră. Ce avea pacientul? Dureri de spate și coloană, afecțiuni ce puteau fi tratate până la urmă și de medicul de familie. Numai că, din păcate, oamenii încă nu au înțeles că banalele dureri, simplele afecțiuni pot fi tratate și de către medicii de familie…Și nu credem că vom înțelege asta prea curând. „A crescut adresabilitatea și atunci s-a mărit și timpul de așteptare. Noi suntem aceeași. Cu cât facem mai multe investigații, cu atât omul are mai mult de așteptat. Nu-l putem trata pe fugă. Îi faci analize, aștepți rezultatul, îi prescrii un tratament…Toate cazurile, banale sau nu, le rezolvăm aici, la Urgențe. Este însă o bătaie de joc la adresa mea, ca om, ca medic…”, susține dr. Florin Nicolae.
Dacă-n 2008 erau 35.000 de pacienți tratați, pe an, la Urgențe, în 2014 s-a ajuns la cifra de 72.000 de bolnavi/an, adică 200 de pacienți pe zi. În sezonul rece, se ajunge și la 283 de pacienți/zi din care 25% se internează, adică 60 de bolnavi. Restul pleacă acasă cu rețetă, mulți putând fi tratați și de către medicul de familie. Menționăm că ultima adresă făcută de către șeful secției Urgențe către Spital și CJ a fost redactată în luna martie. Răspunsul a fost același: nu sunt bani. Din păcate, ajungem la vorba medicilor: Se așteaptă să moară un om pentru a se lua măsuri.