Așa cred eu


CET Govora, Oltchim și Ciech Soda România (fostul USG), rămân (chiar așa, la limita supraviețuirii) unitățile fără care Vâlcea moare la propriu din punct de vedere economic.
În aceste condiții, așa cred eu, difuzarea informațiilor corecte despre ceea ce se întâmplă cu aceste firme este esențială. Din acest punct de vedere, războiul mediatic pe care Remus Borza îl conduce prin propagarea de informații false sau parțial adevărate și, mai nou, prin atacuri diabolice împotriva magistratului ce judecă acțiunile creditorilor împotriva EUROINSOL, nu poate avea ca scop decât dezinformarea vâlcenilor.
Am urmărit atent povestea insolvenței CET Govora și pot spune cu mâna pe inimă că Remus Borza urmărește interesul personal și nu pe cel economic, benefic CET, CSR sau Oltchim.
Nu pot face în câteva rânduri o analiză economico-financiară, dar pot prezenta cititorilor „Curierului de Vâlcea” câteva amănunte în urma cărora să tragă ei concluzii.
În primul rând, aș aminti că EUROINSOL (Borza) nu a fost admis ca administrator judiciar al CET de prima Adunare Generală a Creditorilor prin votul majoritar al Complexului Energetic Oltenia. După numai 3 zile, conducerea CEO a fost demisă și după alte 48 de ore o nouă AGC, tot prin votul CEO, îl punea administrator judiciar pe Remus Borza. Destul de curios!
Doi: Borza susține că prețul aburului tehnologic pentru CSR (USG) este prea mic, sub prețul de producție. Asta în timp ce chiar el recunoaște că CET, companie supradimensionată și nerestructurată, produce prea scump! Sub șantajul „robinetului oprit” timp de 2 săptămâni, CSR a început să negocieze un nou preț.
Trei: Când Tribunalul Vâlcea a admis cererea de suspendare a deciziei lui Borza de opri aburul la uzina de sodă, specialistul în insolvență de la EUROINSOL a început să strige că justiția vâlceană duce la faliment CET, că CSR acceptase un preț mărit iar acum negocierile sunt „terminate”. Nu spune însă domnul Borza faptul că prețul la care este obligat CET să vândă acum aburul tehnologic nu conține taxele pentru CO2 (CSR le achita anual, separat) pe când cel nou negociat le conține!
Patru: Domnul Borza nu explică de ce pierderile CET în 2014 au fost 42,3 milioane de lei, în timp ce în 2015 au ajuns la 96,58 milioane lei. 54,28 milioane lei în plus în condițiile în care prețul aburului către Oltchim și CSR a fost neschimbat! Explicația este simplă: preluarea minelor de la Complexul Energetic Oltenia. Adevăratele pierderi vin de aici și, totuși, Borza nu denunță acest contract chiar dacă CET extrage acum lignit mai scump decât cel pe care îl cumpăra anterior! Se explică astfel, poate, și votul duplicitar al CEO la numirea administratorului judiciar.
Acestea sunt doar câteva aspecte, esențiale, despre care Remus Borza nu vorbește și despre care cei aleși să-l intervieveze nu îl întreabă nimic.
Aș mai adăuga un amănunt: de trei săptămâni am cerut CET-ului să ne informeze câți bani a încasat EUROINSOL de la societatea vâlceană, dar nu am primit răspuns.