Arhitecţii şi artiştii plastici vâlceni au lansat: S.O.S. Muzeul Satului Vâlcean!


•UAR ŞI UAP au venit cu idei, sugestii şi propuneri pentru transformarea muzeului de la Bujoreni într-o afacere profitabilă: nunţi, botezuri, aniversări, plimbări cu căruţa, gustări tradiţionale, spaţii de cazare şi chiar sporturi extreme

Filialele locale ale Uniunii Arhitecţilor şi Uniunii Artiştilor Plastici au lansat, luni seara, o platformă intitulată „Muzeul Satului Vâlcean – o nouă viziune de dezvoltare”. În cadrul unei conferinţe de presă, Cristian Dinulescu, din partea UAR, şi Gheorghe Dican, din partea UAP, au prezentat termenii schiţei pe care un grup de tineri arhitecţi au înaintat-o spre dezbatere publică. Respectivul document ilustrează starea actuală a muzeului de la Bujoreni şi aduce un diagnostic pentru dezvoltarea acestui obiectiv reprezentativ pentru Oltenia. Iniţiatorii platformei caută să coaguleze un set de posibile măsuri care să repună pe harta românească obiectivele de reală valoare identitară ale patrimoniului mobil şi imobil adunate în ultima jumătate de veac la Bujoreni. După mai multe zile petrecute la Muzeul Satului, tinerii arhitecţi au ajuns la concluzia că problemele vin din: „Lipsa proiectelor finanţate din fonduri naţionale sau europene, a activităţii complementare celei de vizitare, prezenţa scăzută în mass-media locale şi naţionale dar şi resursa umană”.
Între soluţiile propuse în document amintim crearea unei identităţi clare şi a unui brand prin integrarea în circuitul turistic, crearea unui program de evenimente, în colaborare cu alte muzee din ţară şi din străinătate şi cu alte entităţi printr-un calendar creativ de evenimente care să ilustreze diferite elemente, spaţii, activităţi din lumea satului (ocupaţii tradiţionale, obiceiuri şi sărbători, patrimoniu mobil, imobil şi imaterial din zona vâlceană, crearea de parteneriate cu companii private) implicarea comunităţii locale şi a voluntarilor.
În plus, la capitolul dezvoltare resurselor umane, iniţiatorii amintesc de completarea organigramei cu specialişti pentru conservarea şi valorificarea patrimoniului, un departament de management al proiectelor şi un manager cultural, departament de comunicare şi relaţii internaţionale dar şi cursuri de perfecţionare pentru personal.
„Muzeul Satului Vâlcean – o nouă viziune de dezvoltare” propune şi câteva exemple de evenimente sezoniere. Plecând din martie cu „Festivalul obiceiurilor vâlcene”, cu ansambluri şi expozanţi care să celebreze cultura rurală din regiune, ajungând la „Muzeul viu” – program prin care să poată fi observate activităţile casnice din gospodăriile ţărăneşti de altădată, panouri de informare şi ghiduri audio care să prezinte snoave, anecdote din viaţa cotidiană a satului vâlcean, continuând cu „Festivalul vâlcean ”, o săptămână de vară dedicată expoziţiilor, recitalurilor şi evenimentelor care să evidenţieze influenţele culturii săteşti tradiţionale în formele contemporane de manifestare culturală şi ajungând, în cele din urmă, la „Festivalul recoltei grădinii”, un târg de produse tradiţionale, workshopuri cu copii în grădinile gospodăriilor şi o masă de sezon servită la hanul sătesc tuturor vizitatorilor.
Chiar dacă promite multe, documentul a primit deja o lovitură cruntă din partea autorităţilor:absolut nici una dintre aceste idei în nou promovate Strategie de Dezvoltare Economică a Vâlcii pentru 2015-2022. Arhitectul Cristian Dinulescu a recunoscut că mai mult decât să propună şi să susţină public aceste idei şi soluţii UAR şi UAP nu pot face dacă politicul rămâne indiferent.

Miercuri, Păsat aduce față în față cele două tabere

tulugea_dican_00Luni seara, lansarea platformei de către UAR și UAP a avut loc într-un semianonimat iar pentru ca impactul ideilor aduse în discuție să fie unul mai mare, conducerea Consiliului Județean a decis să organizeze o întâlnire publică miercuri, de la ora 11.00. Contactat telefonic pentru un punct de vedere legat de propunerile arhitecților și artiștilor plastic,Claudiu Tulugea, managerul Muzeului Județean s-a limitat să declare: „Mă bucură foarte mult inițiativa domnului președinte și chiar îl felicit pentru ocazia pe care ne-o oferă să venim cu faptele și datele noastre. Mai mult nu vreau să declar momentan dar vă asigur că miercuri veți avea parte de o variantă mult diferită de cea care vi s-a livrat luni, unde, din păcate, nu am fost nici măcar invitați.”