Aniversare de seamă în sănătatea vâlceană: 45 de ani de la înființarea Spitalului Nou


Sâmbătă, pe 1 iulie, vor fi marcați 45 de ani de la înființarea construcției Pavilionului nr.1 sau Spitalul Nou, cum mai este cunoscut Spitalul Județean de Urgență Vâlcea. Evenimentul va avea loc în Sala Mare a CJ Vâlcea, invitați fiind reprezentanți ai Consiliului Județean – instituția în subordinea căreia se află spitalul, ai Instituției Prefectului, cadre medicale active sau pensionare. Printre medicii de seamă ce vor face cinste manifestării se va afla dr. Radu Dobrescu, primul director al Spitalului Județean, adică exact acum 45 de ani și chirurgul Dan Ponoran, managerul actual al unității medicale.
„Într-adevăr, pe 1 iulie vom marca 45 de ani de la construcția Pavilionului 1 sau Spitalul Nou cum mai este cunoscută unitatea medicală din nordul Râmnicului. Precizez acest lucru pentru că Spitalul Județean de Urgență cuprinde clădirea din nordul municipiului, Spitalul Vechi și Maternitatea. Va fi prezent și dr. Radu Dobrescu, primul director al spitalului. Ca o scurtă istorie a unității medicale, precizez că arhitectura a fost realizată după model american și un astfel de proiect s-a derulat, la acea vreme, în 41 de județe. Mă refer la perioada 1972-1974. După 42 de ani de la inaugurare, s-a realizat și prima lucrare de consolidare a spitalului, în baza cunoscutului proiect cu finanțare europeană. (…) În prezent, toți vâlcenii ar trebui să fie mândri că Spitalul Județean de Urgență rezolvă 75.000 de cazuri pe an. Ar trebui să mulțumim celor care sunt medici, asistenți, infirmieri, personal TESA, dar și constructorului care a ridicat o clădire puternică. Construcția a rezistat seismelor din 1977, 1986 și 1990”, a declarat, pentru ziarul nostru, Adrian Bușu, vicepreședinte CJ Vâlcea și responsabil cu sănătatea din județ.
Prezent va fi și managerul actual al Spitalului Județean, chirurgul Dan Ponoran, cel care, de-a lungul anilor, a reușit să „miște” lucrurile în unitatea medicală. Cu sprijinul CJ Vâlcea, de când conduce spitalul, dr. Ponoran a achiziționat apa­ra­tură medicală, cel mai important fiind Computerul Tomograf.
Cu acest prilej, organizatorii ac­țiunii lansează fostelor și ac­tualelor cadre medicale in­vi­tația de a fi prezente în Sala Mare a Con­si­liu­lui Județean Vâlcea.