Am trăit s-o vedem și pe asta: curentul electric și gazele se ieftinesc!


• pe lângă multe frământări şi un an electoral, iată că românii vor avea și motive de bucurie în 2016
Preţul electricităţii la consumator va scădea, după 1 ianuarie 2016, cu 5-6%. Modificarea este posibilă ca urmare a reducerii tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare. Iar veștile bune pentru români nu se opresc aici. Gazele naturale se vor ieftini, de la 1 iulie 2016. Astfel, deși ne așteaptă un an 2016 care va avea două campanii electorale, și destule alte griji, iată că există și motive pentru care ne putem bucura.
„Vor scădea tarifele pentru energia electrică, de la 1 ianuarie, proporţional cu scăderea tarifelor de distribuţie din cadrul preţului final. Tariful de distribuţie va scădea undeva între 8 şi 10%, ceea ce va genera în factura finală o scădere de 3-5%. Va scădea și bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a preţului de 5-6%, începând cu 1 ianuarie”, a afirmat şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de presa centrală. Costul unui megawatt este acum echivalent cu media consumului anual al unui apartament, adică de circa 400 de lei (fără TVA).
Referitor la gazele naturale, tarifele vor fi modificate la 1 iulie, anul viitor. La nivel industrial, scăderea va fi de 5-6%, iar pentru consumatorii casnici reducerea de preț va fi în conformitate cu tarifele prevăzute în calendarele de liberalizare