„Am respectat legea privind vânzarea masei lemnoase. Totu-i legal”


• susține Gheorghe Mihăilescu, director DSV Vâlcea, referindu-se și la mitingul din București legat de prețul de pornire al licitațiilor
Marți, Bucureștiul, respectiv sediul Guvernului, a fost luat cu asalt de către reprezentanții industriei lemnului, aceștia protestând față de creșterea de către Romsilva cu 300% a prețului minim de pornire al licitațiilor de vânzare a masei lemnoase. Am cerut și părerea unui specialist în domeniu privind aceste mișcări, iar declarația directorului DSV Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, a fost una explicită în temeiul articolelor legii, dar și surprinzătoare privind o parte din protestanți.
„Vorbim de libertatea de manifestare, un drept câștigat, de altfel. Dar să vorbim de realitatea din actele normative privind vânzarea masei lemnoase. După elaborarea Codului Silvic, vânzarea lemnului de pădure se face conform regulilor Guvernului. Prin HG nr. 994/2015, după procedurile de transport, reglementează și modalitatea în care Regia Națională a Pădurilor prin direcțiile silvice din județ vinde fondul forestier. E prevpzut astfel prețul de pornire la licitații. Articolul 20 atestă că prețul se fundamentează pornind de la nivelul de piață al prețului de referință, dar nu mai mic decât cel fundamental. Calculul se face în baza contractelor de furnizare a masei lemnoase derulate în 2015. În opnia mea, acele contracte au fost luate în calcularea prețului, repfrezentând un criteriu. Ideea este că statul român, respectiv Guvernul, decid, iar noi nu facem decât să executăm. Eu am primit situația cu prețul și am aplicat-o”, a declarat, pentru ziarul nostru, șeful silvicultorilor vâlceni, Mihăilescu.
Totodată, șeful Direcției Silvice Vâlcea este de părere că nu toți protestatarii erau îndreptățiți să vină la miting, referindu-se la reprezentanți ai pădurilor proprietate privată.

Prima licitație: boicotată

N-a fost ușor cu prima licitație. Potrivit declarației șefului Direcției Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, prima licitație, cea din decembrie 2015, a fost boicotată. Din ianuarie 2016, au existat întâlniri, discuții cu agenții economici și, cel mai important, li s-a explicat procedura legală, care sunt prețurile, cum sunt calculate. Așa se face că, la licitația din 21 ianuarie a.c., din 98.000 m.c. de masă lemnoasă s-au vândut 80.000 m.c., respectiv 81%.
„Poate și termenul de la aprobare și până la aplicare a fost scurt. Dacă ambele părți comunică, vorbesc, se poate ajunge la înțelegere. E treaba Guvernului, a autorității naționale din domeniu ce face cu legea; noi o aplicăm”, a mai precizat Mihăilescu.
Licitații s-au mai încheiat, cu brio, în județele Olt, Gorj, Dolj și Dâmbovița.