Altă belea pe capul țăranilor: Scrapia – boala oii nebune este la hotarul Vâlcii!


• în judeţul Sibiu, au fost confirmate cinci focare de scrapie la proprietari de exploataţii ovine din localităţiile Şalcău, Presaca, Bogatul Român şi Loamneş

Boala oii nebune vine să completeze și așa complicatul final de an din zootehnie, iar faptul că DSV Sibiu a confirmat cinci focare aduce un val de noi griji pentru țăranii vâlceni care au trecut deja la sacrificarea porcilor în așteptarea confirmării prezenței pestei porcine.
Într-un comunicat de presă oficial, DSV Sibiu anunță: „Măsurile de asanare în cele cinci focare sunt în curs, astfel: Exploataţia din localitatea Şalcău – întregul efectiv a fost evaluat şi sacrificat la un abator autorizat, urmând a fi efectuată stingerea focarului; exploataţia din Bogatul Român – întregul efectiv de 188 capete a fost evaluat de comisia constituită conf. HG 1214/2009, urmând ca acestea să fie sacrificate; exploataţia din localitatea Presaca, cu aprobarea ANSVSA, s-a ales opţiunea genotipării efectivului conform Reg. 999/2001 anexa VII. Lit. (iii), iar în urma testării un număr de 89 capete au gene puţin rezistente sau genetic susceptibile, iar 99 capete au gene rezistente! Ca atare, animalele pot rămâne în efectiv, cu menţiunea că, pentru o perioadă de 24 luni, acestea trebuie să rămână sub observaţie. Animalele care vor fi sacrificate (89 capete) au fost evaluate, urmând a fi sacrificate în unitate autorizată sanitar-veterinar; exploataţiile din localitatea Loamneş urmează să primească rezultatul testării prin genotipare şi în funcţie de rezultat se vor sacrifica animalele cu gene puţin rezistente sau genetic susceptibile.
Conduita de diagnostic este următoarea: proprietarul anunţă medicul veterinar în cazul primelor semne clinice manifestate prin incoordonări în mers, prurit, scrâşniri din dinţi, mergând până la hemipareze şi finalizându-se prin moartea animalului. Medicul veterinar concesionar prelevează probe de trunchi la animalele moarte sau sacrificate. Probe care sunt transmise LSVSA Sibiu, unde se efectuează primul test prin care se suspicionează scrapia. Confirmarea bolii se efectuează la Laboratorul Naţional de Referinţă, respectiv IDSA Bucureşti, tot aici efectuându-se şi testul de genotipare. În România, primul caz al acestei boli a fost constatat în anul 2002. Conform Regulamentului 999/2001 există opţiunea sacrificării întregului efectiv de ovine, cu acceptul proprietarului. Referitor la despăgubiri, menţionăm că animalele sunt evaluate de către o comisie alcătuită din: medicul veterinar oficial, reprezentantul OARZ, reprezentantul UAT şi reprezentantul CLCB-ului care stabileşte valoarea de înlocuire a animalelor la preţul pieţei. Unitatea de abatorizare oferă un preţ pentru animalele sacrificate, iar diferenţa dintre suma recuperată prin abatorizare şi cea stabilită de comisia de evaluare este plătită din bugetul de stat”.
De menționat că boala nu are tratament şi provoacă, în cele din urmă, decesul oilor bolnave.