ALERTĂ: Vâlcea a trecut de o sută de cazuri de infectare pe zi!


Duminică, 7 martie 2021, Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României a transmis unele dintre cele mai îngrijorătoare date din acest an pentru județul nostru. În numai 24 de ore, în Vâlcea au fost confirmate în mod oficial 104 cazuri de infectare cu Coronavirus, total cazurilor constatate în județul nostru (de la declanșarea pandemiei și până în prezent) ajungând la aproximativ 12.400. Rata de infectare, calculată pentru ultimele 14 zile, a ajuns la 1,93 la mie, județul nostru având o creștere accelerată în acest sens în ultimele două săptămâni. În prezent, Vâlcea se află în scenariul galben al ratei de răspândire a Coronavirusului (adică între 1,5 și 3,0 la mie).
Tot duminică au venit alte vești sumbre pentru Vâlcea legate de confirmarea unor noi decese ale unor persoane domiciliate în județul nostru cauzate de infectarea cu COVID-19. Începând de luni, 8 martie 2021, municipiului Râmnicu Vâlcea i se aplică măsurile specifice localităților care se află în scenariul roșu al evoluției ratei de infectare (având peste 3 la mie). De altfel, din punct de vedere al depășirii ratei de 3 la mie, municipiul se încadra în scenariul roșu încă de miercuri, 3 martie.
Autoritățile județene, constituite în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea s-au mobilizat vineri, 5 martie, și au aprobat o serie de măsuri destul de severe menite să contribuie, la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, la reducerea ratei de infectare. Au fost închise mall-urile, cinematografele, teatrele, restaurantele și cafenelele. În plus, elevii (mai puțin preșcolarii și cei din clasele primare) își vor desfășura activitățile educative în sistem on-line.
Rămâne de văzut în ce măsură vor contribui noile reguli (destul de severe) adoptate de autorități la reducerea ratei de infectare cu Coronavirus la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea. Spunem asta în contextul în care s-a dovedit deja că și alte localități din țară au apelat la astfel de măsuri în ultimele zile/săptămâni, însă rezultatele sperate nu prea au apărut. Cel mai probabil, așa cum atenționează și specialiștii, transmiterea comunitară a virusului este destul de intensă, fiind practic imposibil ca măsurile sanitare elementare (purtarea corectă a măștii, spălatul pe mâini, evitarea aglomerațiilor) să mai aibă un grad mare de eficacitate!