Aici vom ajunge și noi? Țara cu cea mai performantă educație renunță la materiile clasice!


Recunoscută drept una dintre țările cu cel mai solid și performant sistem de educație din lume, Finlanda se pregătește pentru o schimbare epocală în domeniul didactic. Până în anul 2020 (deci destul de curând), autoritățile din această țară doresc să reformeze aproape în totalitate sistemul educațional din școli. Deși măsura se va aplica, pentru început, elevilor cu vârsta de peste 16 ani, activitatea școlară din Finlanda ar trebui să se desfășoare, după anul 2020, complet diferit față de ceea ce știam până acum!
Concret, finlandezii doresc să renunțe la aproape toate disciplinele tradiționale studiate în școli (de genul biologie, chimie, fizică, istorie, geografie etc.) și să formeze grupe din cât mai puțini elevi care să învețe după un format interdisciplinar, corelat cu pasiunile și aptitudinile lor. Copiii vor putea studia exact ceea ce doresc, fiind sprijiniți în luarea acestei importante decizii de către profesori, psihologi, dar și de către proprii părinți. În plus, dat fiind faptul că vor lucra cu grupuri mici de elevi, autoritățile din Finlanda se așteaptă ca legăturile dintre profesori și copii să fie unele mult mai strânse.
Dacă va fi util sau nu acest sistem, dacă își vor pierde unii dintre profesori locurile de muncă sau dacă modelul va fi implementat cândva și pe meleagurile mioritice, doar timpul ne va putea răspunde!