Adormirea la volan, cauză de producere a accidentelor rutiere


Anul trecut, în România, din cauza oboselii accentuate şi a adormirii la volan, s-au produs 304 accidente rutiere soldate cu 65 morţi, 207 de răniţi grav şi 375 de răniţi uşor. Pentru siguranţa în trafic conducerea în stare de oboseală constituie un real pericol.

Oboseala la volan se manifestă prin diminuarea vitezei de reacţie, pierderea capacităţii de concentrare a atenţiei, deformarea percepţiei senzoriale, nehotărâre şi greşeli decizionale. Pericolul generat de oboseala accentuată este amplificat de faptul că, în comparaţie cu şoferii care au consumat alcool, cei care tind să adoarmă la volan nu fac nici o încercare de a încetini sau de a evita impactul. Categoriile de persoane cele mai predispuse sunt cei care conduc noaptea, şoferii care conduc vehicule comerciale pe distanţe lungi, tinerii fără experienţă dar şi cei care suferă de tulburări ale somnului.

Pentru a putea conduce autovehicule în condiţii de siguranţă, respectaţi următoarele recomandări ale poliţiştilor: odihniţi-vă bine înainte de a porni la drum; dacă nu vă simţiţi bine sau suficient de odihniţi, nu conduceţi; evitaţi administrarea de medicamente care afectează capacitatea de a conduce autovehicule, dacă intenţionaţi să plecaţi la drum; etapizaţi-vă călătoria, prevăzând pauze pentru a mânca şi a vă odihni; evitaţi să conduceţi pe timp de noapte, şansele de implicare în accidente sunt mult mai mari noaptea târziu şi dimineaţa devreme; ca şoferi profesionişti, nu uitaţi că nerespectarea timpilor obligatorii de conducere şi de odihnă sunt abateri grave ce pot pune în pericol viaţa dumneavoastră şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Mulţi şoferi, atunci când se instalează semnele oboselii, cred că se pot autocontrola şi pot împiedica adormirea la volan, continuând să conducă. Dar ştiaţi că o aţipire este o pierdere scurtă şi neintenţionată a cunoştinţei, caracterizată prin închiderea ochilor pentru mai mult de câteva secunde. Acesta vă poate costa viaţa dacă se întâmplă atunci când sunteţi la volan.

În timpul unei aţipiri de numai 4 secunde, atunci când conduceţi un autovehicul cu viteza medie de 100 km/h, maşina dumneavoastră parcurge în mod necontrolat o distanţă de 111 metri!

Posting....