170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, marcați la Școala Waldorf


Astăzi, 15 ianuarie 2020, reprezentanții Școlii Waldorf din Râmnicu Vâlcea au marcat 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. Întregul eveniment s-a desfășurat sub sloganul „Și, totuși, Eminescu”, fiind vorba despre trei concursuri: unul de poezie, altul de desen și pictură și un al treilea, de cunoștințe generale. Bineințeles, toate aveau la bază viața, activitatea și opera poetului neamului românesc. Iar competitori au fost elevii din ciclul gimnazial al școlii.
Invitată de onoare a fost familia dr. Radu și Irina Dobrescu, fondatorii Școlii Waldorf din Râmnicu Vâlcea, cei care au participat cu entuziasm la activitățile cultural-educative. Moderatorul evenimentul a fost Constantina Drăgănel, președinte Asociația pentru Școala și Grădinița Waldorf, ei alăturându-i-se Carmen Popa – profesor de religie și desen și Nadia Iliescu – profesor de Limba și Literatura Română.
Trebuie precizat că evenimentul a debutat cu melodia regretaților soliști Doina și Ion Aldea Teodorovici – „Eminescu”. Apoi, a venit rândul elevilor să se întreacă în recitat din poeziile marelui poet, să deseneze și să picteze cu talentul înzestrat creații ce au făcut trimitere la Mihai Eminescu și să se observe, la final, cât de multe cunoștițe au legate de viața acestuia. Toți elevii au fost premiați în funcție de răspunsuri cu mențiuni și premii, ei primind cărți cu opera poetului și câte un mic cadou dulce.
Menționăm că acțiunea se organizează din 1993 în fiecare an, aceasta devenind o tradiție a școlii din nordul Râmnicului. Este valorificată astfel creația marelui poet, dar, în același timp, și elevii sunt îndemnați să creeze, să pună pe hârtie talentul și imaginația lor.

Gânduri despre Eminescu

Redăm, mai jos, câteva rânduri dedicate evenimentului de miercuri, 15 ianuarie, aparținând profesorului de Limba și Literatura Română, Nadia Iliescu:
Gânduri despre Eminescu
De Eminescu, ne apropiem de fiecare dată cu o emoție nemaiîntâlnită, el fiind pentru noi mai mult decât un poet de geniu. El este poate cel mai de preț dar pe care l-a primit vreodată neamul nostru, după cum afirma mitropolitul Antonie Plămădeală: «Eminescu este darul Providenței, dăruit nouă, românilor».
Marii cărturari din Panteonul spiritualității noastre au încercat să-i definească trăsăturile esențiale. Titu Maiorescu, cel care l-a numit «Rege al cunoașterii omenești», afirma: «Cu numele lui Eminescu deschidem toate porțile spiritului». Mihai Sadoveanu ne îndemna: «Să ne aducem pururi aminte de Eminescu, cel mai ales dintre toți scriitorii acestui neam». «Fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci», după cum afirma și Tudor Vianu… Avem nevoie de Eminescu așa cum avem nevoie de cultură”.