160 de ani de la Mica Unire


Joi, 24 ianuarie, s-au împlinit 160 de ani de la unirea celor două țări românești, Muntenia și Moldova, în 1859, întocmindu-se actul fondator al României moderne. Sărbătoarea a fost marcată și la Râmnicu Vâlcea, unde reprezentanții administrației publice județene s-au întâlnit la sediul Arhivelor Naționale Vâlcea. Prefectul județului, Florian Marin, a ținut să transmită un scurt mesaj vâlcenilor, românilor de pretutindeni:
„Se împlinesc 160 de ani de când Unirea celor două ţări românești, Muntenia şi Moldova, a devenit o realitate ce ne prilejuiește o necesară și cuvenită reînnoire a sentimentului de recunoștință datorat unei «generații eroice», care n-a precupețit nimic, pentru a împlini, la 24 ianuarie 1859, actul fondator al României moderne. Această generație şi-a folosit înzestrările de scriitori, istorici, artiști, economiști, talentul oratoric şi capacitățile de animatori şi organizatori, pentru a dovedi tuturor – români şi străini – îndreptățirile noastre fundamentale care îi făceau să lupte pentru Unire. Să lupte împotriva unei administrații abuzive, reacționare, înapoiată intelectual şi moral, speriate în faţa oricărui act care ar fi dus la clătinarea privilegiilor. Pe 5 și 24 ianuarie 1859, la Iași și la București, moldovenii și muntenii din cele două Adunării Elective, punând interesul ţării mai presus de orice, au hotărât alegerea lui Cuza ca domnitor al Moldovei și Ţării Românești. Rămâne memorabil discursul lui B. Boerescu, cel care avea să îl propună ca unic domn pe Alexandru Ioan Cuza: «Să ne unim, dar toți asupra principiului de Unire, asupra acestui mare principiu ce are să reînvieze naționalitatea noastră. Să ne dăm mâna cu frații și să cugetăm că suntem muritori, că avem să mai trăim câțiva ani și că copiii și strănepoții noștri au să moștenească un viitor glorios creat de noi! A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni și asupra persoanei ce reprezintă ăst principiu! Astă persoană este Alexandru Ion Cuza, Domnul Moldovei… La mulți ani, vâlceni! La mulți ani, România!»”.
Pe platoul din fața Instituției Prefectului Vâlcea, cu începere de la ora 10.00, s-au strâns toți reprezentanții administrației publice din județ, oameni de cultură, directori ai deconcentratelor, la final jucând Hora Unirii.

Preșcolarii de la „Dumbrava minunată”, la înălțime

Evenimentul a fost marcat și de către preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava minunată” din Râmnicu Vâlcea. Coordonați de către educatoarele Alina Georgescu și Iuliana Anghel, copiii au lipit stegulețe pe harta României, alături de mici desene cu personaje prinse în Hora Unirii. Au ascultat o mică istorie a înfăptuirii unirii, iar toți copiii au fost încântați de eveniment.