Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată la Școala „Anton Pann”


În fiecare an, pe data de 2 februarie, se sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede pentru a marca semnarea Convenţiei asupra Zonelor Umede, la 2 februarie 1971, în oraşul Ramsar (Iran). Tema din acest an este „Zone umede pentru reducerea dezastrelor”, în cadrul sloganului «Protejarea zonelor umede ajută la prevenirea fenomenelor meteo extreme».
Pentru a marca Ziua Zonelor Umede, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea va participa, sâmbătă, ora 10.00, la Școala Anton Pann din Rm. Vâlcea, la concursul organizat pe tema „Zonele Umede – Protejarea naturii împotriva dezastrelor”. Printre participanți s-au aflat echipe formate din elevi de la Colegiul Economic, Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului, Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” și Liceul Tehnologic Băile Govora. În cadrul evenimentului, reprezentanții  Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea vor participa la dezbaterile inițiate pe tema zonelor umede, vor prezenta materiale informative și vor oferi diplome participanților.
Obiectivul declarat al Convenţiei de la Ramsar a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice şi care constituie cele mai importante resurse de valoare ecologică, economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă. În lume există în prezent peste 2.000 de situri RAMSAR, 12 din acestea fiind din România. Zonele umede sunt printre cele mai diverse şi productive ecosisteme, foarte importante pentru noi, deoarece ele găzduiesc o mare varietate de forme de viaţă, protejează zonele costiere, funcţionează ca un burete natural în caz de inundaţii şi înmagazinează dioxid de carbon ajutând în ameliorarea schimbărilor climatice.
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Zonelor Umede, persoanele cu vârsta între 18 şi 25 ani  se pot înscrie la concursul de fotografie despre zonele umede, organizat în perioada 02.02.2017-02.03.2017, fotografia putând fi realizată într-o zonă umedă, nu neapărat într-un sit RAMSAR . Pentru cei interesaţi, toate detaliile se află pe:  http://www.worldwetlandsday.org/photo-contest.
Datele ne-au fost furnizate de către Alin Voicescu (foto), director executiv APM Vâlcea.