„Vom aplica amenzi drastice pentru clădirile în paragină!”


• declară primarul Gutău, care spune că imobilul fostei grădinițe „Donca Simo” va dispărea
Primăria Râmnicului a informat, zilele trecute, că – în temeiul HCL nr. 12/2016 pentru aprobarea „Regulamentului privind stabilirea condiţiilor de impunere a supraimpozitării pe clădirile şi terenurile neîngrijite din intravilanul municipiului Râmnicu Vâlcea” – a demarat inventarierea imobilelor. Aceasta se face de către reprezentanţi ai Poliţiei Locale. Primarul Mircia Gutău spune că pentru fiecare clădire sau teren neîngrijite, în urma autosesizării sau la semnalele transmise de cetăţeni sau de instituţii abilitate, se va întocmi o notă tehnică în baza căreia se va stabili gradul de paragină a imobilului, iar după identificarea şi somarea proprietarului, acesta are la dispoziţie un termen de maxim 120 zile pentru remedierea aspectelor semnalate.
„Sunt multe astfel de clădiri și terenuri în oraș și trebuia să luăm măsuri. Se va ajunge cu supraimpozitarea până la de cinci ori! Nu ne jucăm, toți trebuie să fim responsabili față de aspectul clădirilor și al terenurilor”, declară Gutău. Conform datelor oficiale, în cazul în care proprietarul nu ia măsurile cuvenite, este înştiinţată Direcţia Economico-Financiară, care va comunica deţinătorului că imobilul neîngrijit se supraimpozitează, în condiţiile legii, cu 250%, 315% sau 500% (pentru clădiri), respectiv cu 250% sau 500% (pentru terenuri), în funcţie de nivelul de degradare stabilit prin punctajul rezultat din nota tehnică.
Un exemplu concret este clădirea situată vizavi de Școala „Take Ionescu”, ai cărei proprietari au fost amendați de mai multe ori pentru lăsarea în paragină a imobilului. „În scurt timp, clădirea respectivă va fi dezafectată, iar acolo va fi amenajată o stradă cu mai multe benzi de circulație și o parcare. Proprietarii vor fi despăgubiți, iar aspectul zonei se va schimba radical”, mai spune Mircia Gutău. O altă locație din Râmnic vizată de HCL nr. 12/2016 este fosta unitate militară de la Vlădești, zonă pe care administrația locală vrea să o aducă la un aspect decent.