Vâlceni, mare atenție: o nouă monedă a intrat în circulație


Recent, Banca Națională a României a lansat o nouă monedă. Conform informațiilor disponibile pe site-ul propriu (www.bnr.ro), noua monedă are valoarea nominală de 50 de bani, fiind identică în ceea ce privește greutatea, mărimea, forma și culoarea mone­delor obișnuite aflate în circulație. Totuși, din ce am văzut noi pe „atotcuprinzătoarele” rețele de socializare, ar fi existat români care nu au dorit să primească restul în această mo­nedă, considerând că este una falsă. Dacă e să dăm crezare „sursei” citate, evenimentul cu pricina s-a petrecut, nu mai departe de săptă­mâna trecută, la un supermarket din Bucu­rești. Ni se pare greu de crezut ca moneda să fi ajuns deja în super­market-uri, dat fiind faptul că tirajul acesteia a fost de numai 5.000 de exemplare (așa cum reiese din datele prezentate de BNR).
Pentru a vă familiariza cu noua monedă de 50 de bani și a avea posibilitatea să o recunoașteți în eventualitatea în care o întâlniți, vă prezentăm descrierea oferită de către reprezentanții Băncii Naționale:
• moneda a fost emisă pentru marcarea împlinirii a 150 de ani de la adoptarea legii pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monedelor naționale – aceasta este adresată, în primul rând, colecționarilor;
• aversul este format dintr-o „compoziție care conține imaginile monedelor emise în 1867, inscripțiile în arc de cerc «ROMANIA» și «SISTEMUL MONETAR INTERNATIONAL-150 ANI» valoarea nominală «50 BANI», stema României și anul de emisiune «2017». Marginea monedei este inscripționată cu «ROMANIA» de două ori, cu steluță între cele două cuvinte”;
• cât privește reversul monedei, pe acesta sunt ilustrate „portretul lui Carol I, inscripțiile în arc de cerc «CAROL I» și «1867» – anul adoptării legii de înființare a sistemului monetar național”.