„VÂLCEA – capitală a culturii, cel mai frumos județ al României”, volum realizat de participanții la cea de-a XI-a ediție a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda plopilor aprinși”


În perioada 9-12 noiembrie 2022, în mai multe locații din județul Vâlcea, se vor desfășura evenimente din cadrul celei de-a XI-a ediții a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda plopilor aprinși”. Încă de la început se cuvine să amintim că acțiunile vor fi organizate de către Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, cu binecuvântarea și sprijinul Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea și Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Vâlcea. Vor participa aproape 40 de scriitori, artiști plastici, profesori universitari, reputați oameni de cultură din România (București, Târgu Mureș, Iași, Pitești, Slatina, Craiova, Sibiu, Oradea, Târgu Secuiesc, Curtea de Argeș, Târgu Jiu, Bumbești-Jiu etc.).
Prezenta ediție a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda plopilor aprinși” se va desfășura itinerant, ca Tabără de creație. Participanții la Salonul Național vor crea, până la finele lunii februarie 2023, poezii, povestiri, eseuri, însemnări de scriitor, inspirate din istoria și realitățile județului Vâlcea, care vor alcătui volumul „VÂLCEA – capitală a culturii, cel mai frumos județ al României”. Volumul va fi ilustrat cu picturi realizate de artiștii plastici participanți la Salonul de Literatură și Artă.

Programul manifestărilor

Miercuri, 9 noiembrie 2022, între orele 10.00 – 12.00
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, se va desfășura Deschiderea oficială a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, ediția a XI-a, în Sala „Iosif Episcopul” din Așezământul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica – Centrul Eparhial
• Rugăciune de pomenire în memoria fondatorilor și membrilor Salonului Național de Literatură și Artă plecați la Domnul de la prima ediție până în prezent
• Cuvânt de Înțelepciune rostit de ÎPS Dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului;
• Cuvânt de bun venit și prezentarea tuturor invitaților – Ioan Barbu;
• Cuvinte de salut din partea invitaților. Din partea scriitorilor vor vorbi Mihaela Aionesei și Mihai Antonescu.

Miercuri, 9 noiembrie 2022, între orele 12.30 – 14.00
La Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea – Grădina interioară se va desfășura vernisajul expoziției „Metafore în culori și marmură” 8 + 1: Gh. Dican, Ecaterina Popa, Olga Popescu, Ioan Aurel Gârjoabă, Alexandra Meiloiu, Tudor Meiloiu, Vasile Szolga, Marin Răducu + Doru Drăgușin (sculptură).
• Cuvânt de bun venit – Gheorghe Dican, președintele Filialei Vâlcea a UAP; Curator – Gabriela Popescu;
• Decernarea Premiilor Naționale „Rotonda Plopilor Aprinși” pentru Artiștii plastici.

Miercuri, 9 noiembrie 2022, între orele 16.00 – 19.00
În Sala de conferințe a Bibliotecii Județene Vâlcea se vor desfășura evenimentele;
• Reviste pentru lume: „Rotonda valahă” și „Seniorii”. Ioan Barbu și Mihaela Aionesei vor prezenta ediția cu nr. 27 a revistei „Rotonda valahă”, iar recenta rediție a evistei „Seniorii” va fi prezentată de Gheorghe Pantelimon;
• Vitrina cu noutăți editoriale. Scriitorii își prezintă cele mai recente cărți.

Joi, 10 noiembrie 2022, între orele 09.00 – 10.30
• Lectură pentru copii, la Școala Happy Kids cu clasele I – IV din Râmnicu Vâlcea. Participă Vasile Szolga, Iuliana Dinu, Mihaela Aionesei, Elena Dican.
• Ceilalți participanți la Salon vor participa în Sala de conferința a Bibliotecii Județene la întâlnirea cu Prof. dr. Dorel Mihai Constantinescu, cercetător în fizică nucleară, laureat al Academiei Române, care va vorbi pe tema „Știința și literatura – la braț pe tărâmul cunoașterii”.

Joi, 10 noiembrie 2022, între orele 10.30 – 11.30
Deplasare la Drăgășani cu autocarul

Joi, 10 noiembrie 2022, între orele 11.30 – 13.00
Degustare de vinuri de colecție la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație din Drăgășani. În continuare, lansarea cărții „Sâmburești – o podgorie binecuvântată”. Autori – Dr. ing. Ștefan Sergiu Gorjan, cercetător științific și Dr. ing. Ilie Măcău (decedat). Prezintă – Prof. dr. Mihaela Rădulescu, critic literar.
• Moment folk music – Jonny, băiatul de la țară cu chitara.

Joi, 10 noiembrie 2022, între orele 13.30 – 14.30
• În vizită la Gib I. Mihăescu. Ghizi – Daciana Floroiu, nepoata romancierului, și Marian Bărăscu, președintele Asociației „Rusidava culturală”.
• Mihaela Rădulescu și Mihai Antonescu vor prezenta volumul „Un Ragaiac interbelic” – Studiu monografic Gib I. Mihăescu, de Ioan Barbu.

Joi, 10 noiembrie 2022, între orele 14.30 – 17.30
Deplasare în comuna Frâncești, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde vor avea loc următoarele activități:
Vizitarea Așezământului monahal. Prezintă Maica stareță Emanuela Oprea; „Mănăstirea Dintr-un Lemn – altar de închinare pentru eroii aerului, mărilor și oceanelor”, evocare de General locotenent (r.) Constantin Croitoru, fost șef al Forțelor Aeriene Române.
• În Trapeza Mănăstirii: Prezentarea volumului „Chesarie Gheorghescu – Arhimandritul erudit și mărturisitorul dreptei credințe”, apărut sub egida Editurii PRAXIS a Arhiepiscopiei Râmnicului. Prezintă Preot Constantin Olariu, consilier al Arhiepiscopiei Râmnicului și Monahia Miriam Cărămidaru, nepoata arhimandritului de veșnică pomenire Chesarie.
• Moment poetic: „Hristos este cu noi!” – Poeții prezenți recită versuri religioase din creațiile proprii.


Joi, 10 noiembrie 2022, între orele 17.30 – 19.30
• Plecarea spre Râmnicu Vâlcea cu un popas-vizită de o oră la Mânăstirea Surpatele.

Vineri, 11 noiembrie 2022, între orele 10.00 – 15.00
• Vizită la Mănăstirea Cozia;

Vineri, 11 noiembrie 2022, între orele 15.30 – 20.30
În sala de protocol a Restaurantului-hotel Perla Oltului din Călimănești – Căciulata se vor desfășura următoarele activități:
• Cuvânt de bun venit al Prof. univ. dr. Mircea Perpelea, ambasador;
• Gala Premiilor Naționale „Rotonda Plopilor Aprinși”;
• Decernarea Marelui Premiu pentru Cultură, a Premiilor pentru Literatură cu Medalia de Aur „Cerurile Oltului” și Trofeul „Stelele Oltului”. Laudațio: Ioan Barbu, Președinte de onoare al juriului. Înmânează Diplomele, medaliile și trofeele – Prof. univ. dr. Octavia Nedelcu, Președinta juriului;
• Moment liric: „Cele mai frumoase poezii în vizită la Râmnic”. Poeții prezenți recită din creațiile proprii;
• Masă „Ca la mama acasă”, cu țuică de prună de pe la noi, cu palincă de peste munți și „lacrima soarelui” de pe colinele Drăgășaniului și cu friptură la cuptor.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, între orele 09.30 – 10.30
• Deplasare la Ocnele Mari.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, între orele 11.00 – 14.00
• Primirea scriitorilor cu un salut de bun venit al primarului orașului, Remus Sasu;
• „Întâlnirea din adâncuri” – Vizitarea Salinei din Ocnele Mari;
• „Unde sunt cei care nu mai sunt?” – Recital de cântece și versuri din creația poeților martiri Vasile Militaru, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Sergiu Mandinescu, ConstantinVoicescu. Citate celebre din scrierile lui Mircea Vulcănescu, Petre Pandrea și Petre Țuțea. Penitenciarul de la Ocnele Mari, dispărut odată cu surparea salinei, a fost unul din cele mai groaznice locuri de detenție, unde moartea sta ascunsă zi și noapte și apărea la comanda caraliilor.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, între orele 14.00 – 14.30
• Deplasarea de la Ocnele Mari la Râmnicu Vâlcea;
• După Masa de prânz: DRUM BUN, DRAGI COLEGI ȘI PRIETENI!
Informațiile prezentate ne-au fost furnizate de către prof. Ioan BARBU, Președintele Asociației Culturale „Curierul de Vâlcea”.