Meci bun făcut de SCM în Ungaria: Vâlcea a marcat de 29 de ori în poarta campioanei Europei


Sâmbătă seara, SCM Râmnicu Vâlcea a susținut ultimul meci din cadrul grupelor principale ale Ligii Campionilor de handbal feminin. Echipa noastră a evoluat în Ungaria, pe terenul câștigătoarei trofeului din sezonul trecut, ETO Gyor. Partida nu a avut implicații pentru niciuna dintre cele două formații în ceea ce privește stabilirea ierarhiei finale în grupa a II-a principală. Ambele echipe erau calificate în sferturile de finală ale competiției dinaintea acestui joc, cunoscându-și inclusiv pozițiile pe care urmau să încheie grupa: primul loc pentru campioana Ungariei, respectiv locul patru pentru campioana României.

Vâlcea a fost mai bună în primele zece minute

Chiar dacă, așa cum spuneam mai sus, partida a contat mai mult pentru palmaresul celor două echipe și pentru statistici, jucătoarele care au intrat pe teren din partea ambelor tabere au tratat cât se poate de serios competiția. Ele au oferit un spectacol interesant celor câteva mii de spectatori care au asistat la întâlnire din tribunele cochetei arene din Gyor, dar și zecilor sau chiar sutelor de mii de iubitori ai sportului care au urmărit disputa prin intermediul micilor ecrane, meciul fiind transmis în direct în România, Ungaria și Croația. SCM Râmnicu Vâlcea a început mai bine partida și condus la unul sau la două goluri până în preajma minutului 10. Gyor a egalat la 5 în minutul 11, iar din acel moment campioana Ungariei a trecut în avantaj pe tabela de marcaj. Campioana României a făcut însă un meci bun spre foarte bun în destule momente, chiar dacă elevele lui Florentin Pera au evoluat în fief-ul deținătoarei trofeului, în fața unui public maghiar care a trăit destul de intens jocul și și-a încurajat foarte gălăgios favoritele. E drept că presiunea a lipsit aproape cu desăvârșire de pe umerii tuturor jucătoarelor, maghiarele arătând în multe momente că s-au mulțumit cu victoria la aproape orice scor. La pauza întâlnirii, campioana Ungariei avea cinci goluri avantaj (20-15).

Repriză secundă cu scor aproape egal între Gyor și Vâlcea

Partea a doua întâlnirii s-a desfășurat sub semnul echilibrului. S-au înscris mai puține goluri decât în prima repriză, dar spectacolul din teren a continuat să fie unul cât se poate de agreabil, cu multe faze de joc foarte frumoase. Cu mici excepții, diferența de scor de pe parcursul actului secund a variat în jurul celor cinci goluri pe care ETO Gyor le avea avantaj de la finalul primei reprize. SCM a reușit să se apropie chiar și la trei-patru goluri în preajma minutului 50. Campioanele Europei au dorit totuși să ofere un succes mai consistent fanilor și au evoluat mai determinate în ultimele zece minute ale întâlnirii. Meciul s-a încheiat cu victoria gazdelor la o diferență de șase goluri, scor final 35-29, vâlcencele fiind însă destul de aproape de a încheia repriza secundă la egalitate de scor cu deținătoarea trofeului (Gyor a câștigat actul secund cu 15-14).
Cele mai bune marcatoare ale echipei noastre în acest duel din care Vâlcea a ieșit cât se poate de onorabil au fost Norgaard, Liscevic și Badea, fiecare punctând de câte cinci ori în poarta deținătoarei trofeului Ligii Campionilor. Tot de la echipa noastră, pe faza ofensivă, în meciul de sâmbătă s-au făcut remarcate și ucraineanca Glibko (patru goluri), brazilianca Da Silva (trei goluri) și tunisianca Elghaoui (trei goluri).

Pentru Vâlcea urmează marele derby cu București

În partida din Ungaria, tehnicienii ambelor formații au decis să menajeze anumite jucătoare care au resimțit oboseala acumulată în numeroasele meciuri dificile disputate în ultima perioadă. Atât la Gyor, cât și la Vâlcea au evoluat, cu precădere în ultimele 10-15 minute ale întâlnirii, și jucătoare mai tinere, mai puțin obișnuite cu exigențele competițiilor de nivel înalt. Asta și pentru că tehnicianul echipei noastre, Florentin Pera, a simțit necesitatea ca unele dintre elevele sale să fie odihnite în perspectiva meciului foarte important pe care SCM Râmnicu Vâlcea îl va disputa miercuri, 11 martie (cu începere de la ora 18.30), pe terenul marii rivale CSM București. De rezultatul acelui meci poate depinde, într-o măsură destul de mare, destinația spre care va merge viitorul titlu de campioană a Ligii Florilor în sezonul 2019/2020.
Înaintea acestui joc, care va conta pentru etapa a XVIII-a din campionatul intern, SCM Râmnicu Vâlcea are un avans de trei puncte în fața CSM București (43, respectiv 40). Totuși, este subliniat faptul că trupa din București are un meci mai puțin disputat față de echipa noastră; anume o restanță dintr-o etapă anterioară, pe terenul ultimei clasate, AHCM Slobozia. Astfel, meciul de miercuri dintre CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea se va disputa ca și cum cele două echipe s-ar afla la egalitate de puncte, miza fiind chiar titlul de campioană. Un rezultat de egalitate ar avantaja formația noastră, care, în meciul tur, disputat în Sala Sporturilor „Traian”, s-a impus la un gol diferență în fața celor de la CSM București (scor 20-19). Însă, este de așteptat ca Bucureștiul să dea totul în partida de miercuri, conducătorii grupării din Capitală dorind să nu repete „isprava” din sezonul trecut, când au pornit ca mari favoriți pentru câștigarea titlului de campioană, însă echipa lor a pierdut trofeul în detrimentul SCM Râmnicu Vâlcea încă din penultima etapă.

Vâlcea a început războiul psihologic cu Bucureștiul:
Cel puțin 500 de fani olteni se vor afla în tribunele Polivalentei din Capitală

Suporterii echipei noastre s-au mobilizat exemplar cu mai bine de o săptămână înaintea marelui derby de pe 11 martie. Liderii de galerie au organizat o deplasare ce va concretiza printr-un număr ridicat de suporteri ai echipei noastre în tribunele Sălii Polivalente din București. Peste 500 de suporteri de la Vâlcea vor merge la București pentru a le încuraja pe elevele lui Florentin Pera din tribune. Acestora li se vor adăuga, în mod cert, alte câteva sute de vâlceni care locuiesc și lucrează în Capitală. Se anunță un show total, meciul dintre CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea fiind, probabil, capul de afiș al evenimentelor sportive din țara noastră, din săptămâna 9-15 martie!
Pentru vâlcenii care nu vor reuși să ajungă la București pentru a își încuraja favoritele din tribune, trebuie făcută precizarea că Televiziunea Română va transmite în direct acest veritabil derby al handbalului feminin românesc!