URSUL UCIGAȘ ESTE DE NEGĂSIT! Autoritățile anunță că au mai fost cazuri similare în urmă cu câțiva ani


Foamea și furia animalelor sălbatice, obișnuite tot mai mult cu prezența oamenilor și a animalelor domestice, au provocat un nou incident în nordul județului nostru. În dimineața de luni, 11 iulie 2022 (în jurul orei 06.30), în zona înaltă a comunei Titești, s-a produs un alt incident în care «actorul» principal (și, totodată, în rolul de «personaj» negativ) a fost un urs. Sălbăticiunea venită din pădure era probabil înfometată și a atacat un vițel al unei femei care locuiește în relativa vecinătate a acelui loc mai izolat din comuna Titești. Vițelul a fost omorât de urs, cadavrul fiind descoperit mai târziu de către femeia care avea acel animal domestic. În jurul orei 10.30, femeia a apelat numărul de urgență 112, iar autoritățile au luat măsuri. Angajații ISU Vâlcea au emis o avertizare Ro-Alert pe telefoanele care se aflau în acel moment pe raza comunei Titești, iar Jandarmeria a plecat pe teren pentru a analiza cazul.
Ajunși la locul incidentului, jandarmii au constatat că spusele femeii se confirmă, în zona indicată fiind descoperit cadavrul vițelului. Nici urmă de urs! Sălbăticiunea a atacat și a fugit! Nu se poate cunoaște dacă există pericolul real ca astfel de incidente să se repete într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, dar cert este că motive de îngrijorare există. Ursul pare să se fi învățat să își procure hrana prin atacarea animalelor domestice, femeia păgubită acum afirmă că, și în anii trecuți, gospodăria ei a fost «vizitată» de Moș Martin.
Jandarmii le reamintesc vâlcenilor ca atunci când întâlnesc animale sălbatice precum ursul să nu se apropie de ele și să le semnaleze prezența prin apelarea numărului de urgență 112. Nu trebuie să încerce să le hrănească și, cu atât mai puțin, să încerce să se fotografieze alături de ele!

Cătălin Daneș: „Animalul se afla pe proprietatea Obștei de moșneni din Titești”

Pe lângă forțele de ordine, la locul producerii incidentului de luni dimineața a ajuns și Cătălin Daneș, primarul comunei Titești. Edilul ne-a oferit câteva clarificări suplimentare cu privire la această nedorită situație și a precizat că, așa după cum oamenii comunei cunosc foarte bine, prin specificul zonei în care se află, localitatea Titești este predispusă la producerea unor astfel de atacuri ale urșilor.
„În momentul în care a fost omorât, animalul nu se afla pe proprietatea doamnei care a sunat la 112. Vițelul era proprietatea doamnei care a sunat la 112, dar în momentul în care a fost prins de urs, păștea pe islazul Obștei de moșneni din Titești și era nesupravegheat. Am recomandat persoanei păgubite supravegherea animalelor pentru evitarea unor astfel de incidente în viitor”. (…) „Zona noastră este predispusă la astfel de incidente. Evident că nu ne dorim să ne confruntăm cu asemenea situații, dar este clar că trebuie să ne așteptăm oricând la noi atacuri ale urșilor. Au fost și în trecut incidente asemănătoare și din acest motiv spun că trebuie să fim mereu atenți”, ne-a declarat Cătălin Daneș, primarul comunei Titești.