Telefonul cu disc – exponatul lunii la Muzeul de Istorie


Exponatul lunii noiembrie este un telefon cu disc, înscris la numărul 463 al colecţiei de Istorie contemporană; el a fost achiziţionat de la Dina George Valentin din Bucureşti în anul 2006. Telefonul a fost inventat în 1876 de Graham Bell, care a perfecţionat telegraful, dotându-l pe acesta cu microfon şi receptor. La început, telefonul inventat de Graham Bell avea microfonul si receptorul complet separate, primul trebuind să fie ţinut cu o mână în dreptul gurii, iar celălalt – cu cealaltă mână, în dreptul uneia dintre urechi.
Prima convorbire telefonică demonstrativă a avut loc la 10 martie 1876 în oraşul american Boston, capitala statului Massachusetts. La un capăt al firului se afla profesorul Graham Bell, iar la celălalt capăt, într-o cameră învecinată, asistentul profesorului, Thomas Watson. Când legătura a fost stabilită, Bell a rostit celebrele cuvinte: „Mister Watson come here! I want to see you!”
Telefonul din colecţia muzeului este de culoare neagră, având receptor, microfon şi disc. Receptorul este din bronz şi tot din bronz este braţul ce susţine microfonul; telefonul are fir pentru a putea fi conectat la priză. Dimensiuni: L receptor: 13 cm, diametru microfon: 5 cm, diametru disc: 8 cm, lungime fir: 120cm. Starea obiectului este bună. Informații oferite de către muzeograful Dan Moroianu.