
Tandemul feminin care gestionează fondurile agriculturii vâlcene
• cele mai importante două instituţii care finanţează supravieţuirea şi dezvoltarea mediului rural sunt conduse de doamne
Denisa Iacob şi Alina Păunoiu sunt la conducerea celor două structuri desemnate să se ocupe de finanţarea satelor. Din fruntea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, respectiv Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, cele două duc zilnic răspunderea multor milioane de lei vitali economiei Vâlcii.
Densia Iacob a ajuns la APIA în urmă cu aproape un deceniu. Cu o licenţă luată la ASE, facultatea REI, specializarea economist, a activat înainte în mediul privat. Până în anul 2013, a îndeplinit funcţia de consilier asistent în cadrul serviciului IT, coordonând activitatea centrelor locale vâlcene. Rezultatele obţinute în cadrul acestui departament au propulsat-o, din 2013, în poziţia de director adjunct al APIA Vâlcea pe probleme de autorizare plăţi şi măsuri de sprijin ca şi coordonarea celor şase centre locale. După ce Adrian Pintea s-a alăturat conducerii naţionale a Agenţiei, la mijlocul lunii iulie, Denisa Iacob a preluat managementul Centrului unde asorbţia fondurilor europene a fost mereu ţinta principală a echipei formate în jurul clujeanului în ultimii ani: „Spiritul de echipă şi seriozitatea au fost constantele muncii noastre de care se leagă mii de afaceri şi destine în acest judeţ. Nivelul la care s-a lucrat şi se lucrează la APIA este, din păcate, insesizabil din afara instituţiei. Nici responsabilităţile nu sunt aşa uşor de conturat, dar pentru noi doar rezultatul final contează şi faptul că Vâlcea este printre cele mai apreciate centre din ţară şi asta a condus la detaşarea domnului Pintea la Bucureşti, ceea ce spune totul despre cum s-a muncit aici!”
Cum funcționează APIA?
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în baza Legii 1/2004 cu modificările şi completările ulterioare. Instituţia are următoarea organizare: aparat central, 42 de centre judeţene şi 266 centre locale.
Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Subvenţiile se acordă sub formă de plăţi directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC). Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură administrează sistemul de certificate de export-import şi garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole, elaborează şi implementează procedurile privind aplicarea sistemului de intervenţie pentru produsele agricole.
Atribuţiile APIA: asigură derularea operaţiunilor financiare legate de gestionarea fondurilor alocate;asigură verificarea cererilor de plată primite de la beneficiari; autorizează plata către beneficiari în urma verificării cererilor de plată sau îi înştiinţează pe aceştia cu privire la eventualele nereguli sesizate, în vederea soluţionării acestora; execută plăţile autorizate către beneficiari; ţine contabilitatea plăţilor efectuate; urmăreşte încadrarea în fondurile alocate pentru activităţile prevăzute mai sus; asigură îndeplinirea cerinţelor cu privire la informarea publică privind activităţile desfăşurate; asigură desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor economice, administrative, contabile, de personal şi audit ale Agenţiei; colaborează pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice cu organele administraţiei publice centrale şi locale; pregăteşte şi implementează prevederile privind mecanismele comerciale; administrează sistemul de certificate de export-import şi garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole; elaborează şi implementează procedurile privind aplicarea sistemului de intervenţie pentru produsele agricole; este autoritatea publică responsabilă cu implementarea Sistemului Integrat de Administrare şi Control; asigură managementul cotelor de producţie de zahăr şi izoglucoză şi gestionează contribuţiile aferente acestor cote; elaborează manuale de proceduri şi metodologii în vederea implementării corespunzătoare a atribuţiilor care îi revin; implementează şi administrează restituţiile la export şi sistemul de garanţii aferente restituţiilor; furnizează toate informaţiile solicitate de Organismul coordonator al agenţiilor de plăţi pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit.
Informații despre AFIR
Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a fost înfiinţată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014, prin reorganizarea Agenţiei de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP). AFIR a preluat patrimoniul APDRP şi atribuţiile ce decurg din funcţia de monitorizare a Programului SAPARD, precum și atribuțiile de implementare tehnică, plată și monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013. Mai mult decât atât, AFIR respecta criteriile de acreditare pe toată perioada pentru care i-a fost conferit managementul asistenţei prin deciziile Comisiei Europene. Agenţia a continuat efectuarea plăţilor pentru proiectele contractate prin SAPARD, iar până în decembrie 2013 a monitorizat toate proiectele care au fost finanţate prin acest Program pentru a se asigura că beneficiarii respectă clauzele asumate prin contractele de finanţare. Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este formată din 13 direcţii specializate la nivel central, din 8 Centre Regionale și 41 de Oficii Judeţene. Principalele direcţii de investiţii reprezintă o continuare firească a Programului SAPARD, dar și a PNDR 2007 – 2013. În concordanţă cu celelalte componente de investiţii se finanţează atât activităţile de diversificare economică, turism, conservarea patrimoniului natural, cultural şi arhitectural, cât şi renovarea satelor. O altă prioritate de finanţare este Axa LEADER, care are drept obiective încurajarea inovaţiei în sectorul agricol şi forestier, folosirea resurselor naturale şi culturale într-un mod raţional şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.
Alina Păunoiu: „Am avut de gestionat o situație cu totul diferită față de anii de administrație publică locală”
Oficiul judeţean Vâlcea este, din luna noiembrie 2012, condus de către Alina Păunoiu, fostul secretar al primăriei Mihăeşti, timp de 15 ani. Provenită, aşadar, din administraţia publică locală, absolventa de Drept a trebuit să schimbe registrul la 180 de grade: „După câştigarea concursului din anul 2012, am avut de gestionat o situaţie cu totul diferită faţă de anii de administraţie publică locală petrecuţi la Mihăeşti. Au fost lucruri total noi pentru mine, la început, a trebuit să preiau din mers activităţi despre care credeam şi speram să fie cât de cât similare celor din administraţia publică locală. Sunt activităţi total diferite, aici implementăm, atât la nivel tehnic, dar şi financiar, progamul FEADR. Cu ajutorul colegilor, în care am găsit mereu sprijinul necesar, am ajuns la un nivel de performanţă destul de satisfăcătoare, încheind perioada 2007-2014 la un nivel mulţumitor şi derulând noul program în condiţii bune.”