SE DAU BANI pentru agricultorii care cultivă plante aromatice


Guvernul a  aprobat Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021. Actul normativ stabilește o schemă de ajutor de minimis pentru susţinerea producției de plante aromatice, pentru anul 2021, ce va fi implementată de Agenția de Plăți și Intervenție (APIA) pentru Agricultură, prin centrele locale/județene, care vor fi sprijinite în activitatea de control și evaluare a producției de către direcțiile pentru agricultură județene.
Actul normativ reglementează: modalitatea de depunere a cererii la APIA; culturile pentru care se acordă ajutor de minimis: busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar; categoriile de beneficiari: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane juridice; criteriile de eligibilitate pentru obținerea sprijinului;  producțiile minime pe care trebuie să le obțină producătorii agricoli, precum și documentele justificative care se prezintă pentru obținerea ajutorului de minimis; efectuarea verificărilor privind existența  suprafețelor, a culturilor declarate și evaluarea producției, de către comisii mixte APIA – DAJ.
Termenul limită pentru depunerea cererilor este 30 iunie inclusiv, iar termenul de depunere a documentelor justificative este 15 octombrie 2021, inclusiv.

Câți bani vor încasa fermierii?

Valoarea ajutorului de minimis/suprafață este distribuită astfel:
• 2.600 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru busuioc;
• 3.400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru;
• 100 euro/ha pentru coriandru;
• 200 euro/ha pentru fenicul;
• 150 euro/ha pentru muștar.
„Valoarea maximă alocată schemei de sprijin este de 1.231,4 mii euro (6.000 mii lei). Menționăm că acordarea ajutorului reglementat de prezenta hotărâre va contribui la creșterea suprafețelor cultivate cu plante aromatice și la sporirea interesului producătorilor agricoli în diversificarea culturilor din  exploatațiile agricole”, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin intermediul unui comunicat de presă.