Scurt și la obiect: „N-am nici un fel de așteptări sau speranțe de la noul Parlament!”


• e verdictul primarului liberal din Govora, care se așteaptă la un nou abis al neputinței și dezinteresului aleșilor

Mihai Mateescu (foto, stânga), liberalul din fruntea administrației govorene, în­cheie anul într-o notă de optimism ponderat. Pe de o parte, din punct de vedere ad­mi­nistrativ câteva vești bune, pe de altă parte, din punct de vedere politic, o deziluzie.
Domnule primar, cum ați caracteriza anul 2016?
A fost un an de referință prin continuarea investițiilor stopate în anii trecuți din motive politice, știți foarte bine că bugetul CN de Investiții a fost stopat încă din 2012, noi având mai multe lucrări de referință: un perimetru de ameliorare, reabilitare pârâu Hința (lucrare fără precedent în istoria orașului) și cinematograful din localitate, unde săptămâna viitoare se vor încheia lucrările efective pentru ca, la anul, să se treacă la verificări pentru sistemul de încălzire centrală. Nu pot să nu amintesc faptul că acest cinema a fost recuperat după 11 ani de bătălii prin tribunale și redat comunității printr-o decizie a CCR. Aceste proiecte au fost deblocate în cursul acestui an.
Cum vi se pare că a ieșit renovarea?
Este unul din proiectele mele de suflet, este practic un Ateneu în miniatură cu circa 200 locuri unde vrem să programăm evenimente în fiecare săptămână tocmai de asta așteptăm idei, soluții și sugestii din partea comunității. Vrem să facem din acest ci­nema, un epicentru al vieții culturale și nu numai din Govora, plus că vom investi într-un proiector 3D.
Să revenim la investiții…
Celor deja menționate trebuie să le adaug și construcția unei grădiniţe, pe fonduri guvernamentale, prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu trei săli de clasă şi toate utilităţile, investiție evaluată la 400.000 lei. Amărăciunea acestui an vine din finanțarea pe fonduri europene, independentă de noi, primărie, dar și de Guvern. Mă refer aici la bugetul UE pentru POR. Vă reamintesc: 2012-2015 au fost ani morți din cauza faptului că vechiul guvern nu a avut nici un interes pentru apariția Ghidurilor solicitanților. Noi avem două proiecte serioase care stau prin sertare: modernizare iluminat stradal de patru milioane euro, la cofinanțare 2%, pe axa 7 Infrastructură turistică. Avem și probleme vechi din pricina HG 1362/1999, care la nivel de județ a fost făcut pe genunchi, creând probleme imense pentru că nu s-a măsurat practic fiecare stradă.
Care este situația cu chinezii și investiția anunțată?
Chinezii, ca popor, sunt definiția echilibrului și a cumpătării. Nu se putea întâmpla nimic în această perioadă cu alegeri. Oamenii au așteptat să vadă cum decurg lucrurile. Vor veni joi, s-au angajat să ne trimită oferta lor, 50% fiind partea ministerului Sănătății din China, garanții ale statului chinez.
Ceva evenimente de sărbători?
Urmează o decizie a CL pentru daruri și cadouri. E o situație delicată, o asumare a acestei decizii de către întregul legislativ cu care să venim în fața Curții de Conturi pentru care nu ar exista temei juridic să facem, astfel de serbări. În fine, nu vreau să insist prea mult pe acest subiect…Dacă e cazul, vom merge pe sponsorizări, cu căciula în mână din ușă-n ușă, din firmă-n firmă pentru 300 de cadouri.
Din punct de vedere politic, ce perspective sau așteptări aveți pentru 2016-2020 de la noul Parlament?
Eu am fost mereu un optimist incurabil, am crezut mereu în resursa umană a acestui popor. La momentul acesta însă n-am nici un fel de așteptări, nu-mi permit astfel de extravaganțe! Această modalitate de vot cu liste ne-a trimis cu 20 de ani înapoi, votul a fost terfelit, oamenii propuși pe liste, dacă ar fi candidat uninominal, nu luau nici doi la sută, asta le e valoarea lor adevărată. Acolo sunt! Acolo suntem noi, de fapt… Așteptările sunt de grup, pentru ei nu pentru noi! Modul de campanie a fost făcut mințind din greu, cu demagogie la cote fără precedent, așteptările mele sunt zero. E cert că vom avea un parlament chiar mai slab decât între 2012-2016, o garantează listele…
Nu pot să închei discuția fără subiectul Bogdan Mateescu la CSM… Știu că ați evitat pe cât posibil să vă referiți la această bucurie…
E investiția mea cea mai de preț! Este o mândrie și o satisfacție personală, a mea și a familiei mele. Cred că e o mândrie a întregului oraș, dar și a județului că un băiat a reușit pe propriile forțe să ajungă în CSM, cel mai tânăr membru CSM. Mi-aș dori, dar știu că, în Vâlcea, nu e posibil acest lucru…