Sărăcia sau inconștiența îi împinge spre asta!? Alți vâlceni au fost depistați că furau apă


Apavil SA, prin Serviciul Control Clienţi, a desfășurat și în luna noiembrie 2023 acțiuni de verificare şi control în vederea depistării utilizatorilor cu branşamente frauduloase, a utilizatorilor fără contract de furnizare (cu branșamente clandestine), a utilizatorilor cu racorduri de canalizare nedeclarate, a utilizatorilor cu surse proprii de apă necontorizate, dar care evacuează apa uzată în reţeaua publică de canalizare. De asemenea, au fost verificate integritatea sigiliilor la apometrele montate în căminele de branşament şi etanşeitatea legăturilor în vederea eliminării pierderilor din reţea.

În urma acțiunilor de verificare a clienților în perioada 1 – 30 noiembrie 2023, efectuate în Râmnicu Vâlcea, Mihăești și Vlădești au fost depistați:

  • un consum fraudulos și două branșamente fără contracte (Râmnicu Vâlcea);
  • două racorduri de canalizare fără contracte (Râmnicu Vâlcea);
  • un branșament fără contract (Mihăești);
  • un branșament fără contract (Vlădești).

Ce riscă cei prinși cu nereguli?

„S-a luat măsura recuperării prejudiciului și intrării în legalitate. De asemenea, s-au efectuat cinci debranșări pentru neplata facturilor aferente serviciilor furnizate de către societate în Râmnicu Vâlcea, Ocnele Mari, Călimănești, Galicea și Dăești. Atragem atenția consumatorilor că furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare constituie infracțiune în domeniul serviciilor de utilități publice și se pedepsește potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, așa cum este prevăzut în Legea serviciilor comunitare pentru utilități publice, art. 46, alin. 1: «Constituie infracțiune în domeniul serviciilor de utilități publice și se pedepsește potrivit Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal fapta săvârșită cu intenție privind furtul de apă din sistemul de alimentare cu apă». De asemenea, pentru situațiile de consum clandestin, prejudiciul adus societății se stabilește conform Ordinului 29/N/1993 al MLPAT – Ordin pentru aprobarea Normativului – cadru privind contorizarea apei și a a energiei termice la populație, instituții publice și agenți economici”, au anunțat reprezentanții Apavil SA Râmnicu Vâlcea.

Unde puteți reclama persoanele despre care știți că fură apă?

Acțiunile de verificare ale Apavil SA vor continua în toată aria sa de operare, pentru identificarea branșamentelor frauduloase și clandestine de apă, care conduc la reducerea debitului de apă și diminuează eforturile operatorului de asigurare a serviciilor în condiții optime, fiind afectați astfel toți consumatorii.

„Pentru stoparea acestor acțiuni ilegale de furt de apă din sistemul public de alimentare cu apă, rugăm persoanele care sesizează orice situație care pare suspectă în acest sens să anunțe reprezentanții Apavil SA la sediul societății din strada Carol I, nr. 3-5, la Dispeceratul Apavil SA, telefon 0350.802.160 sau pe adresa de e-mail control.clienti@apavil.ro”, se mai arată într-un comunicat de presă transmis de Apavil SA.

Sursă foto: Arhivă

Material realizat cu sprijinul Compartimentului Comunicare, mass-media al societății Apavil SA