RISCURILE SEISMICE DIN ROMÂNIA vor fi analizate de un comitet interministerial înființat de Guvern


• acest comitet va funcționa în coordonarea șefului Cancelariei Prim-Ministrului
Joi, 16 februarie 2023, Comitetul interministerial pentru analiza de risc seismic a fost înființat prin decizie aprobată de premierul Nicolae-Ionel Ciucă. Comitetul va funcționa ca organism care să furnizeze Guvernului liniile directoare și soluțiile necesare pentru a pregăti cât mai bine atât populația, dar și infrastructura din toate domeniile, în cazul producerii unui seism.
„Această structură va funcționa pentru a stabili într-un timp cât mai scurt măsuri coerente și integrate necesare pentru a proteja oamenii și a pregăti autoritățile să răspundă rapid și eficient, inclusiv în cazul producerii unor cutremure”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
La lucrările comitetului vor lua parte, potrivit ariilor de competență, reprezentanți din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în calitate de instituție coordonatoare, vicepremierului Kelemen Hunor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării; Ministerul Energiei; Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Ministerul Sănătății; Ministerul Educației; Ministerul Culturii; Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Academia Română; Inspectoratul de Stat în Construcții; Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă Urban; Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului; Alianța Română a Universităților Tehnice; Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România; Asociația Municipiilor din România; Asociația Orașelor din România; Asociația Comunelor din România.
La ședințele Comitetului vor putea fi invitați și experți ai instituțiilor și autorităților publice și private care efectuează activități relevante în domeniu.

Problema școlilor care funcționează în clădiri aflate în situație de risc seismic de gradul 1 este prima temă
aflată pe masa de lucru a comitetului nou-înființat

Reprezentanții Guvernului au informat, după înființarea acestui comitet interministerial, că situația școlilor din evidențele Ministerului Educației care funcționează în clădiri aflate în situație de risc seismic de gradul 1 va fi evaluată în regim de urgență. Această evaluare se va realiza cu sprijinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care va finanța toate lucrările de consolidare necesare.