Profesorii de la Colegiul Energetic, implicați în situația refugiaților


Din anul 2016 și până-n prezent, Colegiul Energetic din Râmnicu Vâlcea a fost implicat într-un proiect strategic: „In a Far Away Land: Refugee Children”/„Undeva departe: Copiii refugiați”, alături de școli din Turcia, Portugalia, Spania, Italia și Grecia. În zilele de 30, 31 mai și 1, 2 și 3 iunie, a avut loc ultima reuniune de proiect în țara coordonatoare, Turcia. Echipa Colegiului Energetic a fost reprezentată de opt cadre didactice.
Activitățile și discuțiile au vizat promovarea imaginii țărilor, a localităților/regiunilor și a instituțiilor școlare partenere în cadrul proiectului, conștientizarea crizei refugiaților în Europa, familiarizarea cu particularitățile sistemului educațional din țara gazdă, dezvoltarea competențelor sociale și lingvistice precum și diseminarea activităților parcurse pe perioada desfășurării proiectului: filme scurt metraj, concursuri, prezentări, mese rotunde, conferințe, ateliere de lucru, cursuri online, redactarea revistei proiectului.
Echipele de proiect participante au avut oportunitatea de a vizita o organizație non-guvernamentală care oferă servicii de sprijin și consultanță de specialitate pentru copiii refugiați din Siria și de a discuta aspecte legate de problema imigranților în Europa. Au fost efectuate vizite la școala parteneră, liceul Ҫakmakli Anadolu Lisesi din Istanbul, precum și la Inspectoratul Teritorial Școlar.
Diversitatea culturală a fost remarcată în mod deosebit prin obiectivele turistice încărcate de istorie și frumusețe locală: Palatul Topkapî, Sultanahmet, Muzeul Sfânta Sofia, Marele Bazar.
Datele prezentate ne-au fost furnizate de către prof. Iuliana Simeanu, de la Colegiul Energetic din Râmnicu Vâlcea.