Primul director general al Uzinelor Sodice Govora a plecat în Ceruri


CIECH Soda România,
anunță cu profundă durere, trecerea în neființă, în ziua de 4 noiembrie 2017, a celui care a fost primul Director General al Combinatului de Produse Sodice Govora
Doctor Inginer Vasile Săvulescu
Destinul acestui om s-a întrepătruns toată viața cu cea de-a doua casă, cu Uzina de Sodă, pe care a preluat-o în organizare de șantier și pe care a pornit-o în aceeași zi de 7 Noiembrie când îi spunem ADIO, dar cu 58 de ani în urmă!
Întreaga viață și existență i-au fost legate de Sodă, de construirea ei, de pornirea și apoi de dezvoltarea ei, de oamenii Sodei pentru care a fost și va rămâne un adevărat exemplu.
Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați construit și ați lăsat moștenire!
Să vă fie țărâna ușoară, Domnule Director, Dumnezeu să vă odihnească în locașurile celor drepți!
Va fi condus pe ultimul drum marți, 7 noiembrie 2017, ora 12.00, în cimitirul Bisericii „Sfântul Ioan” din Râmnicu Vâlcea.

În aceste momente grele, ne luăm adio de la cel care ne-a fost tată, bunic și prieten drag sufletelor noastre, VASILE SĂVULESCU.
Vei rămâne pentru totdeauna în inimile și gândurile noastre.
Dumnezeu să te aibă în paza Sa!
Familia

In Memoriam Ing. dr. VASILE SĂVULESCU (1933 – 2017)
A plecat dintre noi, în ziua de 4 noiembrie 2017, unul dintre pionierii industriei chimice românești, ing. dr. Vasile Săvulescu.
Născut la 11 martie 1933, în localitatea Dobrița, județul Gorj, fiu de învățător și veteran de război, Vasile Săvulescu a absolvit Institutul Politehnic București, Facultatea de Chimie Industrială în 1956, an în care ajunge și la Râmnicu Vâlcea.
După încheierea studiilor superioare, de numele său se leagă nașterea industriei chimice pe meleagurile vâlcene. Râmnicu Vâlcea, mica „urbe a pensionarilor” de pe Valea Oltului, a început să capete alura unui oraș industrial de prin anul 1952, când a intrat în funcțiune Fabrica de placaj. Peste doi ani, altă investiție locală a debutat, odată cu demararea lucrărilor de construcție a Uzinei de Sodă Govora, care a intrat în producție exact acum 58 de ani, la 7 noiembrie 1959. La comanda „navei amiral” a Platformei chimice vâlcene, încă din faza de proiectare, s-a aflat inginerul Vasile Săvulescu, strălucit specialist, om integru, care a reușit, în doar câțiva ani, să grupeze în jurul său un colectiv de oameni minunați, detașament de elită al industriei chimice românești. Sămânța de soi semănată cu peste jumătate de secol în urmă de directorul Vasile Săvulescu rodește și astăzi, CIECH Soda România – denumirea actuală a Uzinei Sodice Govora – fiind în prezent printre cei mai mari angajatori din regiune și una dintre cele mai importante întreprinderi de pe harta economică a României, producând sodă calcinată, sticlă de apă, silicat de sodiu și alte produse derivate din sodă.
Fiica regretatului defunct, care îi continuă profesia, a făcut o declarație profund emoționantă: „A plecat ca să facă Sodă și în cealaltă lume! Îți mulțumesc, dragă tată, pentru tot ce ai făcut pentru mine! Ai fost eroul și modelul meu de viață. Ultima operativă (înmormântarea) va avea loc la Cimitirul «Sfântul Ioan», marți, 7 noiembrie (ce coincidență!) exact în ziua când, cu 58 de ani în urmă, fabrica a început să producă primele tone de sodă.”
Prin plecarea dintre noi a directorului – inginer dr. Vasile Săvulescu, comunitatea municipiului Râmnicu Vâlcea, chimia românească suferă o grea și ireparabilă pierdere. Condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!
Redacția ziarului „Curierul de Vâlcea”

Sindicatul „Sodistul”
Deplânge sincer neaşteptata trecere în nefiinţă a celui care a fost dr. ing. Vasile Săvulescu, a cărui viaţă a fost şi va rămâne de-a pururea sinonimă cu Uzinele Sodice Govora, la a cărei naştere şi creştere a fost părinte atent şi implicat.
Greu încercata noastră familie sodistă se regăseşte azi în doliu, o nouă cumpănă din care, asemenea multor altora precedente, vom ieşi mai puternici şi mai uniţi, mai devotaţi şi mai loiali, adică exact aşa cum a fost viaţa şi cariera dr. ing. Vasile Săvulescu, prieten, coleg, sodist complet pe care nu vom înceta niciodată să-l iubim şi respectăm ca un frate adevărat.
Cele mai profunde condoleanţe familiei îndurerate!
Adrian Gheorghe Mugioiu, preşedinte Sindicat „Sodistul”