Prezent la Râmnicu Vâlcea,
MINISTRUL EDUARD NOVAK A ANUNȚAT ce sporturi vor primi mai multe finanțări în anii următori


Ministrul Sportului, Eduard Novak, a vizitat, marți, 25 octombrie 2022, municipiul Râmnicu Vâlcea, într-un tur de lansare la nivel local a Strategiei Naționale pentru Sport. Proiectul, care poziționează sportul ca prioritate națională, își propune să readucă sporturile prioritare, de tradiție, precum handbalul sau gimnastica, la cel mai înalt nivel de performanță. În județul nostru, ministrul a avut întâlniri cu reprezentanți ai sportului local. La eveniment a participat și fosta campioana olimpică și mondială la gimnastică Silvia Stroescu, ambasador al acestui proiect de țară.

Eduard Novak, la Râmnicu Vâlcea:
„Strategia Națională pentru Sport poate readuce sporturile de tradiție la cel mai înalt nivel”

„Vâlcea a fost multă vreme un sanctuar al handbalului românesc și avem toată admirația pentru legende precum Luminița Huțupan. Însă, acest sport de tradiție poate să revină la nivelul care l-a consacrat. Mai mult de atât, el se poate dezvolta și în alte județe, deoarece urmărim creșterea bazei de selecție la nivel național. Iar acesta este doar un exemplu. În strategia propusă am identificat 15 sporturi naționale prioritare. La fel, avem în vedere recâștigarea gloriei gimnasticii, iar acolo există un plan solid. Sunt multe sporturi care pot fi readuse acolo unde le e locul. Pentru asta avem nevoie să abordăm strategic pe mulți ani înainte, să implicăm toți factorii de decizie și să concentrăm resursele pentru a aduce plus valoare. Strategia Națională pentru Sport poate readuce sporturile de tradiție la cel mai înalt nivel”, a declarat Eduard Novak, ministrul Sportului.

Ce prevede Strategia Națională pentru Sport elaborată pentru următorii zece ani?

Strategia Națională pentru Sport 2022-2032 se bazează pe trei piloni de dezvoltare: sportul comunitar (de masă), sportul în educație și sportul de performanță. Cheia dezvoltării pe cele trei direcții o reprezintă un sistem piramidal, în care este mult mai clară evoluția unui sportiv de la nivelul școlii sau al bazelor locale până la loturile olimpice și în care centrele regionale ar urma să joace un rol important.
Sunt propuse și 70 de obiective strategice pentru sportul din România, care trebuie implementate în decurs de zece ani, din care amintim:
• prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție, care au adus performanțe României;
• crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, predictibil, axat în special pe aceste sporturi prioritare;
• descentralizarea structurilor și bazelor sportive din structurile de stat;
• finanțarea federațiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice și Paralimpice, dar și cu obiective intermediare;
• crearea unui sistem în care sportivii de performanță să se poată antrena în cele mai bune condiții, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelență sau olimpice (șase de vară și trei de iarnă), care vor putea funcționa pentru sporturile prioritare și vor fi independente;
• strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare;
• investiții prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activități, pentru a da viață bazelor sportive;
• elaborarea sistemului de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului;
• Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor și să asigure stabilitate;
• crearea unui sistem în care foștii sportivi de performanță să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.

Care sunt sporturile ce vor primi mai multe finanțări în următorii zece ani?

Sporturile individuale prioritare de interes național, conform Strategiei Naționale pentru Sport 2022-2032, vor fi: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică; iar cele de echipă: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină.
Demersul vizează și adoptarea unui Pact Național pentru Sport, sub egida unei coaliții politice și instituționale ample. Aceasta va trebui să recunoască rolul major al sportului la nivel național și obiectivele strategice care trebuie urmărite dincolo de schimbările electorale și politice.
Strategia Națională pentru Sport a fost pusă în dezbatere publică, etapă în care pot fi formulate amendamente și propuneri, urmând ca strategia să fie adoptată ulterior prin hotărâre de Guvern. Această strategie a fost elaborată împreună cu reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, în urma unui proces de consultare amplu, în care peste 445 de persoane, reprezentând 375 de entități centrale și locale, au avut posibilitatea de a trimite puncte de vedere.