Premierul Ciucă a condamnat INVADAREA UCRAINEI din această dimineață! Explozii la 300 km de granița cu România!


Vești groaznice în dimineața de joi, 24 februarie 2022! Temerile multor cetățeni europeni (inclusiv români, evident) au devenit o tristă realitate. Rusia a invadat Ucraina! Militarii lui Putin au bombardat aeroporturi, baze militare și alte puncte considerate strategice pentru Armata Ucrainei, cu precădere în zona din Regiunea Donbass. Însă, au fost atacate și puncte din apropierea Kievului și, mai grav, chiar de lângă Odesa! Asta înseamnă că unele bombe au ajuns la doar 300 kilometri de granița cu România (distanța aproximativă, în linie dreaptă, între Sulina și Odesa).

Premierul României a criticat acțiunile regimului de la Moscova

Joi dimineață, prin intermediul unui comunicat de presă, premierul Nicolae Ciucă a transmis un punct de vedere oficial cu privire la declanșarea luptelor din Ucraina.
Prim-ministrul a condamnat cu hotărâre invadarea de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internațional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securității Europene și celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate. În numele Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă a exprimat solidaritatea cu Guvernul Ucrainei și a reiterat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale statului vecin.
„Acțiunea Federației Rusiei nu este doar o încălcare gravă a principiilor dreptului internațional, ci reprezintă și o încălcare flagrantă a rolului său de membru permanent al Consiliului de Securitate, forul ONU ce acționează ca garant al păcii și securității în lume, precum și a angajamentelor asumate ca membru al comunității internaționale. Recurgerea la forță nu poate fi justificată în nicio altă circumstanță decât cele explicit și limitativ menționate în Carta ONU. România este în contact permanent cu aliații și partenerii săi, atât în cadrul NATO, UE și al altor formate, precum și la nivel bilateral, și este pregătită să ia toate măsurile care se impun ca reacție la această agresiune armată, pentru protejarea securității întregii regiuni. De asemenea, va fi prioritară protejarea cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean și asigurarea drepturilor și intereselor membrilor comunității române din Ucraina”, se arată în comunicatul Guvernului transmis pe marginea acestui subiect.

Apel la calm pentru români

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă adresează tuturor cetățenilor României un apel la calm și subliniază că România, ca stat membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate și de întreaga solidaritate aliată care decurg din acest statut. Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor aplica, la nivel interinstituțional, toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicațiile acestei situații, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migrației necontrolate”, se mai arată în același comunicat de presă.