Polițiștii au ajuns în școlile din Racovița


Angajații Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea – Serviciul Rutier, Biroul Siguranță Școlară și Biroul Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat luni, 20 martie 2023, în intervalul orar 10.00 – 14.00, activități preventive-informative și de educație rutieră la Școala Primară Balota și la Școala Gimnazială Copăceni, ambele din comuna Racovița. Acțiunile s-au desfășurat în cadrul Proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranța rutieră.

Cum s-au desfășurat activitățile?

În cadrul acestor acțiuni au fost prezente aproximativ 130 de persoane, respectiv adulți și copii. Elevilor le-au fost prezentate laboratorul de educație rutieră, precum și dotarea (alcooltest, drugtest, pistol radar, TrueCam, stație emisie-recepție), aspecte din legislația rutieră și cazuri concrete din activitatea de zi cu zi a polițiștilor rutieri. Aceștia s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.
„Elevilor le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, mopedele, trotinetele electrice sau motocicletele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă. Pe parcursul activității, copiii au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învățând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație. De asemenea, elevii au primit explicații despre urmările nerespectării legislației rutiere și despre efectele accidentelor rutiere în care pot fi implicați în calitate de participanți la trafic, modul de utilizare a mijloacelor de transport în comun/ microbuze școlare. Indiferent de vârsta participanților la trafic, regulile rutiere trebuie cunoscute și respectate întotdeauna, cu responsabilitate. Acest lucru poate face diferența în cazul unui eveniment rutier, salvând vieți”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.
Polițiștii au mai anunțat că astfel de activități preventiv-informative vor continua în toate unitățile de învățământ din județul Vâlcea.