Perișani, capitala spirituală a Țării Loviștei, în sărbătoare


Pentru două zile, sâmbătă și duminică, cetățenii comunei Perișani au îmbrăcat straie de sărbătoare. Mai degrabă, port popular. Sau, așa cum declară prefectul județului, Florian Marin, capitala spirituală a Țării Loviștei, gazda unei duble sărbători: celebrarea a 688 de ani de la victoria lui Basarab I contra regelui maghiar Carol Robert de Anjou și comemorarea eroilor ce și-au pierdut viața în Primul Război Mondial. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să felicite Consiliul Local Perișani și primarul Ion Sandu pentru organizarea sărbătorii „Posada 1330”. Au răspuns afirmativ invitației edilului Sandu președintele CJ Vâlcea, Costi Rădulescu, oameni de cultură, importanți istorici veniți din toate colțurile țării etc.

 

Hora Unirii, pe meleaguri loviștene

Pentru prima dată de când se organizează sărbătoarea ce face cinste Țării Loviștei, a participat și conducerea Inspectoratului Școlar Județean, prin inspector școlar general, Andra Bică. De asemenea, a fost prezent și inspectorul pe management școlar, Adina Dobrete. Îmbrăcate în post popular, reprezentantele educației vâlcene au luat parte la programul artistic deosebit organizat de elevii din Perișani, pe scena Căminului Cultural. În cinste celebrării Centenarului, toți participanții au jucat Hora Unirii.

 

Fără politică!

Deși nu au lipsit politicienii vâlceni, autoritățile locale au dorit, din start, să le atenționeze că, în aceste zile de sărbătoare, politica nu are ce căuta pe buzele participanților. Tocmai de aceea, la intrarea în localitate au fost amplasate pancarte cu însemnele: „Astăzi, la Perișani, nu se face politică!”

A fost poate una din cele mai emoționante sărbători, cu sute de participanți, probabil și datorită marcării Centenarului, a 100 de ani de la Marea Unire. Felicitări organizatorilor!