Pentru sezonul 2015/2016 al Ligii Naţionale de handbal feminin, S-a stabilit programul turului


• Vâlcea debutează acasă, pe 29 august, în faţa Coronei Braşov
• oficialii FRH au eliminat turneul play-off pentru primele opt echipe

La capătul unui sezon foarte aglomerat, cu bune şi mai puţin bune, jucătoarele de la HC Munic­ipal Râmnicu Vâlcea se află într-o bine­meritată vacanţă. Echipa pre­gă­tită de antrenorii Dumitru Muşi şi Maria Duca a ratat la „mustaţă” obiectivul trasat de conducerea clubului la începutul sezonului competiţional, anume calificarea în play-off-ul Ligii Naţionale. Deşi au irosit şansa de a merge în elita handbalului feminin românesc şi au fost nevoite să se lupte pentru salvarea de la retrogradare în play-out-ul întrecerii, municipalele au avut o comportare mult mai bună în această fază inferioară. În Sala Sporturilor „Traian”, echipa noastră a fost o adevărată „sperietoare” pentru toate adversarele, mergând aproape din victorie în victorie. Punctele astfel acumulate au ajutat echipa noastră să câştige turneul play-out, iar jucătoarele au avut o vacanţă liniştită, fără emoţii în ceea ce priveşte retrogradarea.
Zilele trecute, la Cluj Napoca, oficialii Federaţiei Române de Handbal au efectuat tragerile la sorţi pentru stabilirea „ţintarului” noului sezon al Ligii Naţionale feminine. Această procedură s-a desfăşurat în cadrul evenimentului ce a avut în prim-plan returul meciului de baraj dintre România şi Serbia, contând pentru calificarea la Campionatul Mondial din Dane­marca. Astfel, deşi nu s-au stabilit încă toate datele de disputare pentru cele treisprezece etape ale turului Ligii Naţionale, oficialii FRH au făcut cunoscut faptul că noul sezon al întrecerii feminine va debuta pe 29 august. Echipa noas­tră va avea parte de un adversar redutabil încă din prima rundă a viitoarei ediţii competiţionale. Conform celor stabilite în urma tragerii la sorţi, HC Municipal va susţine primul meci pe teren propriu, în faţa Coronei Braşov. După întâlnirea cu ocupanta poziţiei a treia în sezonul recent încheiat, gruparea râmniceană se va deplasa în Moldova, pentru partida contra romaşcanelor de la HCM. Apoi, în etapa a treia, programată aproape de mijlocul lunii septembrie, Vâlcea va primi vizita Craiovei, în derby-ul Olteniei la handbal feminin.

Program „aerisit” în perspectiva calificării naţionalei feminine la Jocurile Olimpice

Odată cu tragerile la sorţi, organizatorii Ligii Naţionale au anunţat şi unele modificări în ceea ce priveşte sistemul competiţional. Cea mai importantă dintre acestea se referă la eliminarea turneului play-off pentru primele opt clasate de la finalul sezonului regulat. Aşa cum se cunoaşte, CSM Bucureşti a câştigat titlul de campioană naţio­nală în ediţia recent încheiată a Ligii Naţionale tocmai în urma desfă­şurării acestui turneu. Dacă regula s-ar fi aplicat şi în sezonul 2014/2015, HCM Baia Mare ar fi obţinut titlul de campioană a României. În aceste condiţii, HC Municipal ar încheia viitoarea ediţie competiţională mai devreme decât în mod normal, undeva la mijlocul lunii mai, dar asta numai în con­diţiile în care gruparea râmniceană termină sezonul regulat pe unul dintre primele opt locuri ale ierar­hiei. În ceea ce priveşte ocupantele ultimelor şase poziţii, regula rămâne neschimbată: acestea se vor lupta într-un turneu play-out pentru evitarea retrogradării. Ar mai fi de amintit şi faptul că aceste modificări sunt gândite de către oficialii FRH în perspectiva calificării echipei naţionale de handbal feminin la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, când selecţionerii vor avea nevoie de mai mult timp pentru a pregăti turneul. Cea mai veche şi importantă competiţie sportivă a lumii va fi organizată în luna iulie a anului viitor, în Brazilia.

Programul primei etape

Sâmbătă, 29 august

HCM Rm. Vâlcea – Corona Brașov
HCM Baia Mare – Universitatea Cluj
Măgura Cisnădie – CSM București
HC Alba Sebeș – Unirea Slobozia
Rapid București – CSM Ploiești
HC Dunărea Brăila – SCM Craiova
HC Zalău – HCM Roman