„Pe strada Barajului nu se lucrează. Dați, urgent, drumul lucrării!”


• este semnalul tras ieri, în Comitetul de iarnă, de către Gigi Matei, primarul Râmnicului

Un lucru trist a fost scos la iveală, ieri, în Comitetul de iarnă, întrunit la Prefectură: pe strada Barajului – centura ocolitoare a Râmnicului nu se lucrează. Se întârzie cu lucrările pentru a se obține avizele și a se demara un proiect mai amplu de refacere a zonei afectate, chiar dacă asta înseamnă nervi întinși la maxim din partea șoferilor, străzi abia asfaltate, dar care pot fi distruse de traficul greu în orice moment, clădiri ce pot fi avariate…

Prezent la întrunire, primarul Râmnicului, Gigi Matei, a tras un semnal de alarmă, solicitând, în același timp, urgentarea și rezolvarea situației: „Am vorbit la telefon cu Narcis Neaga – directorul CNADNR Craiova care a rămas surprins că nici la acea oră nu se lucra pe DN 7. Constructorul a adus un utilaj doar pentru a ocupa zona. E greu; gândiți-vă că întreaga circulație este avariată. Strada Republicii a fost asfaltată în urmă cu două săptămâni. E bătaie de joc! Narcis Neaga mi-a promis că problema se va rezolva. Rog să fie luate, urgent, măsurile necesare. Să se dea drumul la lucrare. Este vorba despre montarea unor tuburi provizorii…Știți de ce nu se lucrează!? Simplu. Se trage de timp pentru a se obține avizele și a se da drumul unui proiect amplu. Nu putem sta atâta. Ideea e să facem acum  etapa provizorie și, când timpul va permite, se poate trece și la lucrarea amplă”.

Expertul tehnic în construcții, Constantin Flămânzeanu, fost angajat al Secției Drumuri Naționale, a ținut să precizeze că soluția primarului nu e tocmai viabilă. N-a putut spune prea mult. Atât edilul Râmnicului, cât și prefectului i-au sugerat să renunțe la munca prestată, nefiind singurul specialist în domeniu.

 

Cornoiu: „La bază e spălare de bani…”

 

Lucrurile au mers mai departe, iar prefectul Dumitru Nicu Cornoiu, dezamăgit de cum decurg discuțiile, și-a spus fără perdea punctul de vedere: „Mergeți pe o zonă care cred eu că are la bază spălare de bani. Exact cum s-au dat banii la Autostrada Pitești – Sibiu, pe proiectare, și când au venit n-au știut nici localitățile prin care va trece drumul. Lăsați oamenii cinstiți să-și facă treaba!”

bizic primar babeni

„Nu vă gândiți la Moș Nicolae, moș Crăciun, ci la Stăncălău”

 

Și cum nemulțumirile nu sunt doar din partea autorităților locale ale Râmnicului, edilul din Băbeni, Ion Bîzîc, n-a mai suportat și a răbufnit. Acum, îl înțelegem pe primar: n-a dormit de aproximativ trei zile, n-a mâncat de tot atâta timp și mai era să fie și bătut de localnicii ale căror case au fost în pericol, zilele trecute, când digul era să cedeze. Totul are, însă, o limită.

„Mulțumesc celor care au participat vineri noaptea să preîntâmpine o catastrofă. Am reușit să dăm drumul barajului din Băbeni și așa apele au scăzut. În paralel, s-a muncit cu utilajele pentru a nu se rupe digul. Dacă se rupea, era prăpăd. A fost trimis un buldoexcavator, cu un om care-l manevra, cu unul care-l dirija; s-a intervenit în cinci puncte fără ca eu să fiu anunțat.. De urgență, trebuie făcut ceva. Nu vă mai gândiți la Moș Nicolae, Moș Crăciun, ci la Stăncălău”, a precizat edilul Bîzîc.

Replica celor de la Apele Române a fost aceea că zona afectată ține de Hidroelectrica. Constantin Târș, director Hidroelectrica, a calmat lucrurile: „Dacă mâine plouă, va fi la fel. Am demara un proiect, am făcut expertiza tehnică și-n cursul anului 2016 problema se va rezolva. Soluția e să lăsăm breșa deschisă”.

Alesul local din Băbani n-a fost tocmai de acord cu soluția oferită de specialiști. Ideea este că riscul de inundații, de prăpăd încă există. Și, tot din păcate, se vede că ne lipsesc specialiștii. Putem spune, în concluzie, că numai Dumnezeu a făcut să nu se rupă digul în acea noapte…